Pentru a evita varianta jenanta de a-si recunoaste vinovatia, in conditiile in care nicio banca mare nu a mai fost intr-o astfel de situatie in peste 20 de ani, BNP Paribas si Credit Suisse au facut ultime incercari de a obtine indulgenta procuraturii si a autoritatilor de reglementare, potrivit unor persoane apropiate situatiei.

Intalnirile dintre reprezentantii partilor au avut loc dupa ce procurorii au cerut bancilor sa pledeze vinovat, BNP France pentru ca a facut afaceri cu tari precum Sudan, aflate pe lista neagra de sanctiuni a SUA, si Credit Suisse, pentru ca a ajutat americani bogati sa eludeze fiscul.

BNP Paribas si Credit Suisse au propus ca recunoasterea vinovatiei sa vina doar din partea subsidiarelor, nu si a companiilor mama, dar procuratura pare sa nu fie de acord intrucat vrea sa reduca temerea opiniei publice ca bancile au devenit atat de mari pentru economie incat nu pot fi pedepsite.

In cazul Credit Suisse, care a creat recent o subsidiara pentru afacerile din SUA, procurorii au indicat neoficial ca nu vor sa puna sub acuzare doar divizia nou formata.

Potrivit unor surse apropiate situatiei, banca elvetiana ar putea incheia un acord cu procuratura cel mai devreme in aceasta saptamana.

In cazul bancii franceze BNP, directorul general al institutiei si doi colaboratori ai acestuia au mers la Washington si New York saptamana trecuta pentru a pleda in favoarea bancii in intalniri cu reprezentanti ai Rezervei Federale din New York, cu seful autoritatii de supraveghere financiara din acest stat, precum si cu reprezentanti ai Departamentului de Justitie, la Washington, au spus sursele.