Presedintele Francois Hollande loveste investitorii cu mai mult de zece astfel de noi masuri, inclusiv o taxa de 75% pe veniturile de peste 1 milion de euro. 

"Franta nu mai este locul sexy in care sa te afli. Pentru a atrage si pastra afacerile si locurile de munca trebuie sa arati cat de bine poti, mai ales in vremuri dificile economic. Cu toate costurile, taxele si presiunea soaciala, Franta pare mai mult o menajera batrana", a declarat Jean-Emile Rosenblum, fondator si fost proprietar al Pixmania, retailer online de PC-uri. 

Jean-Emile Rosenblum, care paraseste Franta impreuna cu familia pentru a incepe o noua afacere intr-o tara pe care nu o dezvaluie, se afla printre francezii fugariti de taxele anuntate de Hollande dupa castigarea alegerilor in mai.

Taxa de 75% pentru veniturile de peste 1 milion de euro a fost urmata de noi ipozite pe castigurile de capital, majorarea taxei pe venit si avere, a celei percepute pe mosteniri, precum si a celei impuse antreprenorilor care isi vand companiile. 

Povara taxelor a cauzat un val de plecari din Franta, afirma Philippe Kenel, avocat specializat in legislatia fiscala la firma Python, Schifferli, Peter & Associates din Geneva. 

"Este imposibil de masurat cati oameni pleaca sau au plecat, intrucat nimeni nu vrea sa iasa public. Am dublat numarul de relocari in acest an, cu un avans puternic dupa ce Hollande si-a prezentat planurile fiscale in septembrie. Persoanele care s-au retras aleg Elvetia, iar antreprenorii Belgia sau Londra", a spus Philippe Kenel. 

Premierul Marii Britanii, David Cameron, a declarat in iunie ca-i va intampina cu covorul rosu pe francezii care fug de taxele mari.

Guvernul incearca sa-si creasca veniturile prin taxe pe companiile mari, companii recent infiiintate in sectorul IT, dar si averi private, pentru a cobori deficitul bugetar sub nivelul de 3% din PIB anul urmator.

Faccois Hollande, primul presedinte socialist incepand din 1995, a cerut francezilor mai bogati sa arate patriotism intr-o perioada economica dificila. De asemenea, a urcat la 45% nivelul impozitului pentru castigurile de peste 150.000 de euro pe an, in timp ce Marea Britanie a redus o rata similara, pentru persoanele cu peste 150.000 de lire sterline, de la 50% la 45%.