Într-o postare pe blog făcută luni seara, Lagarde a afirmat că monedele virtuale au capacitatea de a reduce costurile tranzacţiilor, în timp ce tehnologia blockchain, care stă la baza criptomonedelor, poate îmbunătăţi eficienţa şi siguranţa.

”Cripto-activele permit tranzacţii financiare rapide şi ieftine, oferind în acelaşi timp unele dintre avantajele numerarului. Unele servicii de plăţi fac în prezent transferuri în străinătate în decurs de ore, nu de zile”, a scris Lagarde.

”Tehnologia care stă la baza cripto-activelor - tehnologia registrului distribuit (distributed ledger technology - DLT) poate face ca pieţele financiare să funcţioneze mai eficient. Contractele inteligente cu auto-executare şi aplicare pot elimina necesitatea unora dintre intermediari”, a mai arătat Lagarde.

Comentariile şefei FMI au fost făcute în timp ce unele dintre monedele digitale îşi revin. Bitcoin a urcat săptămâna trecută cu peste 20%, înregistrând creşteri săptămânale pentru prima oară din 2017.

Cele mai bune performanţe au fost înregistrate de Ripple, care s-a apreciat săptămâna trecută cu peste 30%, şi Litecoin.

Şi alte monede digitale au urmat tendinţa ascendentă a bitcoin. Ether a crescut marţi cu 1,1%, la 516,57 dolari pe unitate, Bitcoin cash cu 1,7%, la 778,64 dolari pe unitate, Litecoin cu 8,3%, la 138,91 dolari pe unitate, iar XRP a Ripple cu 1,4%, la 67 de cenţi.

Contractele pe luna aprilie pentru bitcoin ale Cboe, care expiră miercuri, au urcat cu 1,9%, la 8.100 de dolari pe unitate, iar contractele pe aprilie ale CME Group au avansat cu 1,8%, la 8.125 dolari pe unitate.