Isărescu atrage atenția asupra volatilității monedelor virtuale: “Constatăm o revenire pe pământ a valorii Bitcoin şi am considerat că este bine să mai avertizăm o dată publicul”
Constatăm o revenire pe pământ a valorii Bitcoin şi am considerat că este bine să mai atenţionăm o dată publicul, a declarat miercuri guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă, întrebat de motivul pentru care banca a dat, marţi, publicităţii un comunicat pe această temă.
"Constatăm, să nu spun o prăbuşire, dar o revenire pe pământ a valorii Bitcoin şi am considerat că este bine să mai atenţionăm o dată publicul. Vedeţi că în comunicat este o frază, nu ştiu dacă aţi sesizat-o. Că la noi încă apetitul faţă de aceste criptomonede este încă mic", a spus Mugur Isărescu, citat de Agerpres.
Acesta a menţionat că nu este primul comunicat al Băncii Naţionale a României pe tema criptomonedelor.
"Acum nici să repetăm în fiecare lună nu cumpăraţi Bitcoin. Suntem într-o ţară liberă. Fiecare om are libertatea deciziei. Dar când vedem că lucrurile se accentuează, când vedem că s-ar putea întâmpla ceva considerăm că e bine să dăm un comunicat", a afirmat Isărescu.
Banca Naţională a României, a precizat marţi, într-un comunicat, că instituţia clasifică monedele virtuale, precum Bitcoin, drept active speculative, extrem de volatile şi riscante, menţionând că descurajează orice fel de implicare în legătură cu acestea, inclusiv din perspectiva furnizării de servicii pentru entităţile care oferă servicii de investiţii sau de tranzacţionare a acestor monede.
"În contextul evoluţiei schemelor de monede virtuale, inclusiv a riscurilor asociate acestora, Banca Naţională a României îşi întăreşte poziţia exprimată prin comunicatul emis în martie 2015, când atrăgea atenţia asupra riscului ridicat de pierdere a sumelor investite în astfel de monede. Banca Naţională a României semnalează o creştere a interesului populaţiei faţă de monedele virtuale, în special Bitcoin, atât din perspectiva deţinerii şi tranzacţionării acestora, cât şi ca afacere. Pe fondul lipsei reglementărilor şi al lipsei supravegherii schemelor de monede virtuale, la nivel global, precum şi al diversificării acestora, s-au amplificat riscurile financiare şi reputaţionale la nivelul deţinătorilor", se spune în comunicat.
Totodată, având în vedere creşterea exponenţială din ultima perioadă a preţului majorităţii monedelor virtuale şi fluctuaţiile foarte mari înregistrate de acestea pe perioade foarte scurte, instituţia clasifică monedele virtuale drept active speculative, extrem de volatile şi riscante.
Pe acelasi subiect: