Bhutan, tara care va schimba lumea. Mareata idee care a starnit interesul tuturor
Din 1971, Bhutanul a adoptat un nou sistem de masurare a progresului national. Pe langa PIB, tara ia in calcul rezultatele sporului national de fericire, care contabilizeaza nivelul de sanatate, bunastarea fizica si spirituala sau statutul social al cetatenilor sai, scrie The Guardian.
Pe marginea drumului, in Bhutan, semnele de circulatie ofera un cu totul alt tip de mesaje conducatorilor auto si pietonilor. Acestea sunt realizate manual si afiseaza o serie de invataturi despre viata, precum: "Viata este o calatorie! Du-o pana la capat!", "Lasa natura sa te ghideze!" sau, in dreptul curbelor mai periculoase, "Ne cerem scuze pentru neplaceri".
In ultimele trei decenii, lumea s-a bazat pe indicatorii financiari pentru a masura prosperitatea. Insa, in lumina ultimelor trenduri economice in scadere, abordarea micului stat a suscitat un interes global.
Natiunile Unite au dat anul trecut unda verde acestei abordari holistice din partea Bhutanului, o miscare sustinuta de 68 de tari. Mai mult, ONU ia in considerare posibilitatea ca si alte natiuni sa adopte acest model.
Bhutanul este dat drept exemplu si pentru dezvoltarea surprinzatoare pe care a inregistrat-o. In ultimii 20 de ani, acesta si-a dublat speranta de viata, a facut importante schimbari in domeniul infrastructurii si a reusit sa isi integreze aproape toti copiii in sistemul educational.
Tara se confrunta insa cu probleme de mediu, din cauza temperaturilor tot mai crescute din zona. "Scopul de a ne mentine sub media de crestere a temperaturii este insuficient pentru noi. Suntem o tara mica ce se confrunta cu provocari mari, e greu pentru noi sa reusim sa facem fata problemelor de mediu pe cont propriu", spune Thinley Namgyel, seful departamentului de schimbari climatice.
"Bhutan este o natiune muntoasa, extrem de vulnerabila la conditiile meteo. In plus, o mare parte din populatie este dependenta de agricultura", a adaugat acesta.