Guvernul "a aprobat un amendament care include masurile pe care presedintele Consiliului (Silvio Berlusconi) le-a indicat in scrisoarea adresata Uniunii Europene" saptamana trecuta, au adaugat sursele citate, fara a face alte precizari.

Masurile sunt incluse intr-un amendament la Legea finantelor si urmeaza sa fie completate ulterior de un decret-lege.

Premierul Silvio Berlusconi isi propusese sa mearga la reuniunea G20 de la Cannes cu un pachet de masuri pentru relansarea cresterii si reducerea datoriei de 1.900 de miliarde de euro a Italiei (circa 12% din PIB), care are ca scop evitarea contaminarii tarii ca urmare a crize datoriilor.

Randamentul obligatiunilor italiene pe termen de 10 ani a scazut usor miercuri, de la nivelul record atins cu o zi in urma, dar se mentine peste 6,2%, chiar si cu sprijinul achizitiilor de titluri de catre Banca Centrala Europeana.

Decizia surprinzatoare a Greciei de a organiza un referendum privind al doilea plan de salvare a tarii a amplificat temerile legate de stabilitatea altor tari puternic indatorare, precum Italia, a treia mare economie din zona euro. Berlusconi s-a angajat in fata partenerilor europeni sa aplice reforme precum concedierile mai usoare, inclusiv in sectorul public, si majorarea varstei de pensionare, dar masurile vor intra in vigoare abia peste mai multe luni.

Masuri noi

Autoritatile incearca sa pregateasca noi masuri, inclusiv eliminarea unor scutiri fiscale si liberalizarea pietei muncii, care sa fie incluse in proiectul de buget.

Alte posibile masuri, precum o taxa pe avere si o eventuala amnistie fiscala, au provocat dezacorduri puternice intre ministri.

O serie de masuri de austeritate aprobate in vara au rolul sa echilibreze bugetul Italiei pana in 2013, dar guvernul a fost criticat pentru ritmul lent de adoptare si aplicare a reformelor.

Italia este o economie prea mare pentru a putea fi salvata de Europa, in cazul in care costul imprumuturilor va scapa de sub control. Cresterea economica este lenta, guvernul este divizat si ineficient, iar datoria publica, de 1.900 miliarde de euro, este echivalenta cu 120% din PIB.

Citeste si

Franks: "Contextul economic actual este unul de furtuna, dar Romania este mai bine pregatita ca acum 2 ani"