Angela Merkel a sustinut joi un discurs in camera inferioara a parlamentului german, Reichstag, inainte de a pleca la un summit al liderilor UE la Bruxelles.

Cancelarul si-a prezentat viziunea asupra unei Europe cu o integrare mai puternica a politicilor bugetare si cooperarii financiare, dar si cu mai multe politici economice comune. Acest proces ar fi insotit de un fond special, "limitat ca perioada", posibil alimentat de taxa propusa pentru tranzactiile financiare, a spus oficialul german.

"Pentru a da tuturor statelor membre oportunitatea de a-si imbunatati competitivitatea si de a-si respecta angajamentele, propun sa introducem un nou element de solidaritate. Avem nevoie de solidaritate, dar de un tip de solidaritate care conduce la ce este necesar: mai multa competitivitate", a declarat Merkel, citata de Bloomberg si preluata de Mediafax.

La trei ani de la declansarea crizei din zona euro, liderii europeni incep un nou summit la Bruxelles in cadrul caruia vor discuta supravegherea comuna a sectorului bancar si un raport al presedintelui UE, Herman van Rompuy, in care sunt prezentate optiuni pentru o integrare fiscala si economica mai puternica a celor 27 de tari membre.

Raportul include si o propunere pentru punerea in comun a datoriei europene, masura sustinuta de Franta, Spania si Italia, dar careia Merkel i se opune.

Ajutorul financiar fara conditii a impiedicat in unele cazuri eficientizarea economiei, astfel ca "raspunderea comuna (in privinta datoriei, n.r.) este raspunsul gresit", a spus cancelarul.

Fondul pentru tarile membre cu probleme ar putea fi finantat cu incasarile din taxa pe tranzactii financiare, sustinuta in prezent de 11 state membre. Comisia si Parlamentul European vor avea responsabilitatea de a monitoriza fondurile. Tarile care incearca sa echilibreze investitiile cu disciplina bugetara ar putea utiliza resursele fondului pentru a finanta proiecte, a adaugat liderul german.

Merkel vrea ca UE sa poata respinge bugetul unei tari membre

Cancelarul german Angela Merkel a aparat ideea de a acorda comisarului european pentru Afaceri Economice drept de veto asupra bugetelor nationale ale statelor membre, intr-un discurs sustinut in Bundestag, potrivit AFP.

"Credem, si o spun in numele Guvernului german, ca am putea face un pas inainte, acordand Europei un drept real de ingerinta in bugetele nationale", a afirmat Angela Merkel.

 "Cand vom avea un mecanism capabil sa declare nevalid un buget (...) vom fi in punctul in care vom avea, bineinteles, nevoie de cineva in cadrul comisiei care sa aiba autoritate in materie si doar comisarul pentru Afacei Europene poate face acest lucru", a spus cancelarul german. 

"Stiu ca multe state membre nu sunt inca pregatite pentru asa ceva, din nefericire (...) dar aceasta nu schimba cu nimic faptul ca ne vom lupta pentru acest lucru", a adaugat Angela Merkel, starnind ropote de aplauze.

"Sunt uimita ca imediat ce cineva face o propunere pentru ameliorarea credibilitatii (Europei) se striga: nu va merge, Germania se izoleaza, nu vom face acest lucru. Nu in felul acesta construim o Europa credibila", a subliniat aceasta.