BCE va cere marilor banci din zona euro sa detina rezerve de capital de minim 8%
Banca Centrala Europeana va cere marilor banci din zona euro sa detina rezerve de capital de cel putin 8%, in contextul preluarii responsabilitatii pentru supravegherea sectorului financiar al uniunii monetare, au declarat surse apropiate situatiei pentru Bloomberg.
Astfel, BCE va impune institutiilor de credit sa dispuna de capital echivalent cu 7% din activele ponderate la risc, urmand ca in cazul bancilor mari procentajul sa fie de 8%, transmite Mediafax.
Preluarea supravegherii sistemului financiar al zonei euro de catre BCE face parte dintr-un efort al liderilor tarilor din uniunea monetara de a impiedica o noua criza precum cea a datoriilor, generata in parte de expunerea bancilor fata de datoria statelor.
Pragul de 8% este unul dintre indicatorii care vor fi folositi pentru a evalua stabilitatea a circa 130 de banci anul urmator.
BCE colaboreaza cu Autoritatea Bancara Europeana in privinta evaluarii industriei financiare din Europa. Banca centrala va derula la inceputul anului urmator o verificare preliminara a riscurilor pentru a identifica portofolii de active care necesita o analiza mai atenta, dupa care va examina pe ansamblu calitatea bilanturilor de active ale bancilor.
Ulterior, Autoritatea Bancara Europeana va contribui la efectuarea unor teste de stres pe parcursul anului 2014, in cadrul carora vor fi verificate capacitatea de a rezista in situatii economice dificile si portofoliile de obligatiuni guvernamentale.
Necesarul de capital al bancilor va depinde de modul in care BCE va decide sa evalueze gradul de risc al activelor, posibil diferit fata de actuala metodologie a instiutiilor de credit, potrivit Bloomberg.
Bancile mari aveau la sfarsitul anului trecut rezerve de capital de 9% din activele ponderate la risc, potrivit unui raport al Comitetului Basel pentru Supraveghere Bancara.