Recomandarile BCE catre viitorul guvern al Germaniei. Ce trebuie sa faca cea mai mare putere a Europei pentru stabilitatea euro
Presedintele bancii centrale a Germaniei, Jens Weidmann, si Jorg Asmussen, membru in conducerea BCE, se implica in procesul laborios de formare a noului guvern, facand recomandari neobisnuit de precise referitoare la politica economica, precum mentinerea competitivitatii si a investitiilor.
Weidmann a sustinut miercuri la Dusseldorf un lung discurs sub forma unei foi de parcurs pentru viitorul Executiv de la Berlin, iar fostul sau coleg de scoala, Asmussen, membru in conducerea Bancii Centrale Europene (BCE), a facut acelasi lucru joi, intr-o conferinta la Berlin, relateaza AFP, preluata de Mediafax.
Opiniile celor doi bancheri sunt similare, si anume ca Germania, aflata in prezent intr-o pozitie puternica, trebuie sa ramana competitiva si sa isi conserve rolul de pol al stabilitatii zonei euro.
"Puterea vocii Germaniei depinde de puterea sa economica", a spus Weidmann, care se teme de o erodare puternica a competitivitatii economiei germane.
Ambii bancheri au avertizat ca dinamismul economiei tarii este pus in pericol de imbatranirea populatiei si lipsa cronica a investitiilor.
Ei au parut, in discursurile lor, ca dau un avertisment cancelarului Angela Merkel, castigatoarea alegerilor de duminica, pentru a nu fi influentata de automultumire.
Pentru a forma un nou guvern, Merkel trebuie sa faca o alianta cu social-democratii, SPD, aceasta fiind in prezent cea mai probabila optiune, sau cu ecologistii. In ambele cazuri negocierile se anunta lungi si dificile.
Weidmann si Asmussen au definit elementele care ar trebui in opnia lor sa fie in centrul programului noului guvern. Implicarea lor este neobisnuita pentru oficialii unor banci centrale, cunoscuti pentru pozitiile lor neutre.
Apelurile pentru reforme sunt frecvente atat din partea Bundesbank cat si a BCE, dar sunt in general vagi si prea putin exprimate in public la adresa unor anumite tari.
In centrul preocuparilor celor doi bancheri se afla investitiile.
"Daca vrem sa crestem potentialul competitiv, nu doar sa il conservam, avem nevoie de investitii", a declarat Asmussen, evocand un deficit de investitii in valoare de 75 de miliarde de euro pe an.
Suma este aproapiata de promisiunea electorala a SPD, care si-a declarat sustinerea pentru investitii de 80 de miliarde de euro pe an pentru noi drumuri, gradinite si infrastructura de telecomunicatii.
La inceputul acestei saptamani, presedintele BDI, cea mai puternica federatie din industrie, Ulrich Grillo, a cerut viitorului guvern sa lanseze rapid o ofensiva investitionala.
Asmussen, fost social-democrat si fost membru al guvernului, a cerut totodata un buget echilibrat, ceea ce ridica semne de intrebare legate de finantarea investitiilor suplimentare.
SPD si ecologistii vor majorarea impozitelor pentru persoanele cu venituri mari, iar ministrul de Finante, Wolfgang Schauble, a sugerat miercuri ca crestin-democratii cancelarului Merkel sunt pregatiti sa analizeze acest lucru.
Asmussen si Weidmann recomanda si o reforma a mecanismelor finantelor publice germane, in special in cazul transferurilor financiare intre statul federal si landuri.
Pe acelasi subiect: