Bancile europene vor mai multi bani ieftini de la BCE. Instituriile de credit cer bancii centrale un nou program de lichiditate pe temen lung
Bancile europene au inceput sa faca lobby pe langa Banca Centrala Europeana (BCE) pentru adoptarea unui nou program de lichiditate pe termen lung, care sa devina activ la expirarea actualei linii de finantare, prin care bancile au imprumutat circa 1.000 de miliarde de euro.
Efortul institutiilor de credit de a obtine un nou program de finantare ieftina pe termen lung arata cat de nesigur ramane sistemul financiar european, potrivit cotidianului american Wall Street Journal (WSJ).
Incepand de la sfarsitul anului 2011, BCE a imprumutat 1.000 de miliarde de euro bancilor europene, pe o perioada de trei ani. Programul, numit Operatiune de Refinantare pe Termen Lung (Long Term Refinancing Operation - LTRO), a fost lansat pentru a salva bancile care aveau probleme la accesarea de imprumuturi pe piata interbancara.
LTRO este creditat cu temperarea - cel putin pentru o perioada - a crizei financiare din Europa, noteaza WSJ.
Imprumuturile ieftine de la BCE incep sa ajunga la scadenta in prima parte a anului 2015. Tot mai multi bancheri, investitori si sefi de banci centrale sunt ingrijorati in privinta capacitatii unor banci, mai ales a celor din tari vulnerabile financiar precum Spania si Italia, de a rezista fara finantarea de la BCE.
Mai multi membri ai Grupului de Contact pentru Piata Monetara, format din bancheri si analisti care consiliaza banca centrala, a avertizat la reuniunea trimestriala din septembrie ca scadenta imprumuturilor de la BCE afecteaza increderea pietei. La discutiile grupului a participat si presedintele BCE, Mario Draghi.
"Mai multi membri au cerut BCE un nou program LTRO la inceputul anului urmator, cand maturitatea actualelor finantari ajunge la mai putin de un an", a informat grupul intr-un comunicat.
Bancherii, analistii si investitorii au luat in calcul inca din 2011 pericolul reprezentat de retragerea brusca a imprumuturilor BCE, precum si probabilitatea unei noi runde de finantari. BCE nu a informat daca are in vedere o reinnoire a programului.
Bancile pot restitui anticipat, de la inceputul anului, imprumuturile luate de la BCE. Pana in prezent, institutiile de credit au inapoiat 334 miliarde de euro, circa o treime din totalul imprumuturilor.
Mai multe despre:
#BCE#obligatiuni
Pe acelasi subiect: