BCE reduce finantarea pentru bancile grecesti pe fondul imbunatatirii lichiditatii
Banca Centrala Europeana a redus plafonul finantarii de urgenta ce a fost destinata bancilor grecesti (ELA). Asta dupa ce restrictiile asupra miscarilor de capital si acordul dintre Guvernul de la Atena si creditorii internationali au dus la diminuarea retragerilor de depozite din banci, transmite Reuters.
Banca Centrala a Greciei a anuntat joi ca plafonul ELA a fost redus cu 300 de milioane de euro, la 85,7 miliarde euro.
"Reducerea plafonului cu un miliard de euro reflecta imbunatatirea nivelului lichiditatilor creditorilor eleni, pe fondul reducerii incertitudinilor si al stabilizarii iesirilor de numerar", potrivit BoG, transmite Agerpres.
Creditorii eleni se bazeaza pe finantarea de urgenta pe care o primesc de la Banca Centrala a Greciei, cu acordul BCE, din februarie.
Dupa ce premierul Alexis Tsipras a introdus restrictii asupra miscarilor de capital, retragerile de depozite din bancile grecesti au incetinit, in conditiile in care in primele luni ale anului deponentii greci au scos peste 43 de miliarde euro din conturile lor bancare, sau 26,5% din totalul economiilor.
Valoarea depozitelor constituite la bancile elene a continuat sa creasca in septembrie, insa ramane la cel mai scazut nivel din mai 2003, arata datele BoG.
Depozitele persoanelor fizice si juridice la bancile din Grecia au urcat in septembrie cu 503 milioane de euro, la 121,67 miliarde euro (134,55 miliarde dolari). In august, depozitele au urcat la 121,14 miliarde de euro, primul avans dupa 10 luni de declin.
Profitabilitatea bancilor elene este afectata de restrictiile asupra miscarilor de capital, introduse in iunie, de cresterea ratei creditelor neperformante si de noile masuri de austeritate impuse in schimbul celui de-al treilea pachet de asistenta financiara pentru Grecia. Cele patru mari banci grecesti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank - sunt prezente si pe piata din Romania.