BCE menține dobânda cheie și taie masiv estimările de creștere economică pentru zona euro. Banca pregătește din nou tiparnița de bani
Zona euro, BCE
Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să menţină nemodificată dobânda de politica monetară "cel puţin până la finele lui 2019" şi, totodată, a anunţat că va lansa o nouă serie, cea de-a treia, de operaţiuni de refinanţare pe termen lung (TLTRO), începând din luna septembrie 2019, informează AFP.
Într-un comunicat de presă al BCE, instituţia precizează că, la şedinţa care a avut loc joi, Consiliul guvernatorilor a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore a fost lăsată la minus 0,40%.
"Consiliul guvernatorilor se aşteaptă ca dobânzile cheie ale BCE să rămână la nivelele actuale cel puţin până la finele lui 2019, sau în orice caz atâta timp cât va fi necesar pentru a se asigura o convergenţă sustenabilă a inflaţiei spre un nivel mai mic, dar apropiat, de 2% pe termen mediu", se precizează în comunicatul BCE, potrivit Agerpres.
"O nouă serie de operaţiuni de refinanţare pe termen lung (TLTRO-III) va fi lansată, începând din luna septembrie 2019 şi până în luna martie 2021, fiecare cu maturitatea la doi ani. Aceste noi operaţiuni vor ajuta la păstrarea unor condiţii favorabile de creditare bancară şi vor ajuta la transmisia lină a politicii monetare", adaugă BCE.
Este pentru a treia oară de la debutul crizei din zona euro când BCE lansează astfel de operaţiuni ţintite de refinanţare pe termen lung (TLTRO). Prin aceste operaţiuni BCE oferă credite pe termen lung băncilor, în ideea de a le stimula pe acestea să acorde mai multe credite economiei reale, astfel încât firmele să se poată împrumuta la dobânzi mai mici.
BCE şi-a redus semnificativ și estimările privind creşterea economică înregistrată de zona euro în acest an şi anul viitor, din cauza acumulării riscurilor la adresa conjuncturii, a anunţat preşedintele băncii, Mario Draghi.
În conformitate cu noile estimări ale BCE, produsul intern brut al zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 1,1% în acest an şi un avans de 1,6% anul viitor, faţă de 1,7% cât estima BCE în luna decembrie 2018 pentru următorii doi ani. În ceea ce priveşte estimările pentru 2021, BCE şi-a menţinut prognoza de creştere nemodificată la 1,5%.
"Riscurile care planează asupra perspectivelor de creştere din zona euro sunt în continuare orientate în jos, ca urmare a persistenţei incertitudinilor care au legătură cu factorii geopolitici, cu ameninţarea protecţionismului şi vulnerabilităţilor de pe pieţele emergente", a declarat Mario Draghi.
De asemenea în ceea ce priveşte inflaţia, BCE şi-a revizuit estimările privind creşterea preţurilor de consum în zona euro până la 1,2% în acest an, la 1,5% anul viitor şi la 1,6% în 2021, faţă de 1,6%, 1,7% şi 1,8% cât estima în luna decembrie. Prin această revizuire, Mario Draghi a admis implicit că BCE nu îşi va atinge, înainte de 2022, obiectivul privind o creştere a preţurilor mai mică dar apropiată de 2%.
"Consiliul guvernatorilor este pregătit să îşi ajusteze toate instrumentele pentru a se asigura că inflaţia continuă să se îndrepte, în mod sustenabil, spre obiectivul ţintă", a spus Mario Draghi
Pe acelasi subiect: