Consiliul guvernatorilor BCE a redus nivelul maxim al ajutoarelor de urgenta ce pot fi acordate bancilor grecesti pana la 89,7 miliarde de euro, de la aproximativ 91 miliarde de euro anterior. Este prima reducere a ELA dupa februarie, cand bancile grecesti au fost nevoite sa se bazeze pe aceasta facilitate. 

"Plafonul ELA a fost redus, in linie cu cererea Bancii centrale a Greciei, ca urmare a imbunatatirii conditiilor de lichiditate", a declarat una dintre surse. 

Ministrii Eurogrupului ar urma sa se intalneasca vineri pentru a aproba cel de-al treilea program de asistenta financiara acordat Greciei, in valoare de 85 de miliarde de euro.

Creditorii internationali au alocat 25 de miliarde de euro din programul de asistenta financiara pentru recapitalizarea bancilor grecesti, conform memorandumului semnat de autoritatile de la Atena. Chiar daca nu va avea loc imediat, aceasta injectie de capital este de asteptat sa se finalizeze pana la finalul acestui an. 

In paralel, pana la data de 20 august, Grecia are de rambursat catre BCE obligatiuni in valoare de 3,2 miliarde de euro.