UE, o noua lovitura, o criza fara precedent. Merkel trage semnalul de alarma: e mai importanta ca Grecia ori stabilitatea zonei euro
Cancelarul german, Angela Merkel, considera ca Uniunea Europeana va fi nevoita de acum inainte sa se ocupe de problema refugiatilor mai mult decat de alte chestiuni, cum ar fi Grecia ori stabilitatea zonei euro, consemneaza agentia EFE in urma unui interviu pe care sefa executivului de la Berlin l-a acordat duminica postului ZDF.
"Ne trebuie o politica europeana comuna in materie de azil", a indicat Angela Merkel.
De asemenea, ea a spus ca doreste ca tot la nivelul UE sa fie stabilita o lista cu tarile considerate sigure, adica acele tari unde nu se desfasoara conflicte armate si unde cetatenii nu sunt persecutati, astfel ca acestia din urma nu pot avea un motiv intemeiat pentru a se refugia in Europa, iar cererile lor de azil ar fi in consecinta respinse aproape automat.
Cancelarul german a mai precizat ca doreste sa discute aceste propuneri cu presedintele francez, Francois Hollande.
Tematica azilului "ar putea fi viitorul proiect european prin care vom vedea daca suntem intr-adevar capabili sa actionam impreuna", a subliniat ea in interviu.
Organizatia Internationala pentru Migratie a anuntat vineri ca numarul imigrantilor ilegali din afara Europei, care au sosit pe continentul european de la inceputul anului, a ajuns la cifra record de 237.000, de unde rezulta o criza umanitara fara precedent.
Unii dintre acesti refugiati provin din zone de conflict, precum Siria sau Afganistan, dar majoritatea vin din tari africane motivati de dorinta de a gasi un trai mai bun in Europa, ei profitand de anarhia din Libia pentru a tranzita aceasta tara, traversand apoi Marea Mediterana, mai ales catre Grecia si Italia. O alta ruta, folosita in special de sirieni si afgani, este traversarea Turciei si apoi a unui portiuni din Marea Egee catre insulele grecesti.
Conform ultimelor date oficiale, in Grecia au sosit anul acesta 135.000 de imigranti clandestini, iar in Italia aproape 94.000. Pe ansamblu, cei mai multi imigranti ilegali vin din Eritreea (circa 25.000 anul acesta), Nigeria (12.000), Somalia, Siria, Gambia si Bangladesh.
In timp ce in Grecia si Italia sosesc de obicei imigranti clandestini proveniti din afara Europei, Germania se confrunta la randul ei cu un val masiv de refugiati proveniti in mare parte din tarile balcanice, dar si acestia sunt motivati in special de speranta unui trai mai bun.
Potrivit unor estimari, numarul imigrantilor clandestini ajunsi pe teritoriul german urmeaza sa depaseasca pana la sfarsitul acestui an cifra de 600.000, de asemenea un record. Drept urmare, autoritatile de la Berlin studiaza in prezent modalitatile de accelerare a repatrierii celor care nu pot obtine azil, pentru a putea acorda in schimb atentie celor care au nevoie de ajutor, cum este cazul refugiatilor sirieni, irakieni sau afgani.