Analiştii cred că datele privind trimestrul doi din 2018 vor fi ultimele care să indice o expansiune solidă, înaintea unei aşteptate încetiniri a economiei în semestrul doi din acest an, pe fondul problemelor cu care se confruntă moneda Turciei, scrie Agerpres.

În primele trei luni din acest an, economia Turciei a înregistrat o creştere anuală de 7,3%. Ţinând cont de temerile privind supraîncălzirea economiei, încetinirea economiei Turciei ar putea fi văzută ca încurajatoare, apreciază analistul Piotr Matys de la Rabobank. Acesta se aşteaptă ca în următoarele trimestre PIB-ul să încetinească şi mai mult, în urma deprecierii lirei turceşti.

Datele publicate săptămâna trecută arată că rata anuală a inflaţiei a urcat în august la 17,9%, cel mai ridicat nivel din 2003, determinând Banca Centrală a Turciei să indice că va adopta măsuri faţă de "riscurile semnificative" la adresa stabilităţii preţurilor. Următoarea şedinţă de politică monetară este programată joi.

La precedenta şedinţă de politică monetară, care a avut loc în luna iulie, Banca Centrală a Turciei a decis să menţină nemodificată dobânda de referinţă, ceea ce a dus la deprecierea lirei.

Preşedintele Tayyip Erdogan, care se descrie drept un "duşman al dobânzilor", vrea ca Banca Centrală să reducă dobânzile pentru a stimula creditarea şi creşterea economică. În schimb, investitorii îngrijoraţi de inflaţia de două cifre din Turcia vor ca Banca Centrală să majoreze semnificativ dobânzile.

Pentru acest an, analiştii intervievaţi de Reuters se aşteaptă la un avans al PIB-ului Turciei de 7,4%.

Lira turcească a pierdut aproximativ 40% din valoare în raport cu dolarul de la începutul acestui an, pe fondul îngrijorărilor cu privire la efectele influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, al apelurilor sale repetate pentru dobânzi mai mici şi al înrăutăţirii relaţiilor cu SUA.