Batalia pentru Scotia. Cameron ii avertizeaza pe alegatori asupra pericolului unui "salt in necunoscut": "Daca Marea Britanie se sparge, se sparge pentru totodeauna”
Premierul David Cameron i-a avertizat miercuri pe alegatori asupra pericolului unui "salt in necunoscut" in cazul unei victorii a taberei "da" la referendumul de saptamana viitoare asupra independentei Scotiei, relateaza AFP, preluata de Mediafax.
"Marea Britanie este o tara pretioasa si speciala. Asta este in joc. Deci, sa nu le lasam niciun dubiu scotienilor: vrem cu disperare sa ramanti; nu vrem ca aceasta familie de natiuni sa se destrame", scrie Cameron intr-un articol publicat in cotidianul englez The Daily Mail.
"Daca Marea Britanie se sparge, se sparge pentru totodeauna. Optiunea care vi se ofera este, deci, clara: un salt in necunoscut cu (tabara) «da» sau un viitor mai bun pentru Scotia cu (tabara) «nu»", pledeaza el.
Premierul conservator adauga ca, votand "nu", scotienii raman in cadrul uniunii, dar cu competente consolidate pentru Parlamentul de la Edinburgh in privinta imprumuturilor, impozitelor si cheltuielilor.
Acest articol este publicat in contextul in care liderii principalelor trei partide britanice sunt asteptati miercuri in Scotia pentru a face campanie in favoarea taberei "nu". Cameron, liberal-democratul Nick Clegg - aliatul sau in Guvern - si adversarul lor Ed Miliband - liderul Partidului Laburist - si-au anuntat vizitele in ultimul moment.
Partidul Conservator al lui Cameron este nepopular in Scotia, detinand doar un singur mandat din cele 59 cate numara Parlamentul scotian. Premierul a adoptat o pozitie de retinere in timpul campaniei, pana cand un sondaj a plasat tabara separatista pe pprimul loc in intetiile de vot.
Potrivit unor publicatii, seful Guvernului ar putea sa fie obligat de catre fondatorii partidului sau sa-si dea demisia, in cazul in care nu reuseste sa impiedice Scotia sa iasa din uniune.
Regina Elizabeth a II-a nu va lua parte la dezbaterea cu privire la referendum, a anuntat marti Palatul Buckingham. Aceasta clarificarre intervine in contextul in care presa a scris ca regina era ingrijorata de o destramare a Regatului Unit, iar Cameron ar putea cere monarhiei sa intervina.
"Impartialitatea constitutionala a suveranitatii este un principiu stabilit de catre democratia noastra, iar regina a demonstrat acest lucru dea lungul intregii sale domnii. Potrivit acestu principiu, monarhul se afla deasupra politicii, iar reprezentantii Guvernului au datoria sa faca astfel incat lucrurile sa ramana asa", a subliniat un purtator de cuvant al Palatului Buckingham.
Sondaje recente de opinie au aratat o scadere importanta a intentiei de vot in randul unionistilor in comparatie cu luna trecuta, ceea ce a adus amebele tabere cot la cot.
Pe acelasi subiect: