Tara condamnata inainte de a se naste. Desprinderea Scotiei de Regat zdruncina lira sterlina, pe fondul cresterii numarului celor care sustin independenta
Nationalistii din Scotia, care vor ca tara sa se rupa Marea Britanie, castiga din ce in ce mai mult teren, in conditiile in care ii despart doar noua procente de cei care vor ca provincia sa ramana in componenta Regatului, cu doar doua luni inainte de referendumul pentru obtinerea independentei, scrie Bloomberg.
Potrivit unui studiu realizat la inceputul lunii, numarul celor care sustin actuala organizare a Regatului Unit a scazut la 41%, in timp ce cei care sustin independenta Scotiei au ajuns la 32%, cu doar noua puncte in spatele unionistilor. Cei care nu s-au decis inca reprezinta o parte importanta de 27% dintre votanti.
Astfel, potrivit TNS, compania care face cate un astfel de sondaj in fiecare luna, incepand din septembrie anul trecut, numarul unionistilor a scazut cu zece procente, in ultimele zece luni. Sondajul, la care au participat 995 de persoane, cu varsta de minimum 16 ani, s-a desfasurat intre 25 iunie si 9 iulie.
Scotia organizeaza, pe 8 septembrie, un referendum pentru obtinerea independentei, in timp ce majoritatea partidelor politice de la Londra se optun desprinderii provinciei de Regatul Unit.
Desi rezultatele sondajelor au aratat in permanenta preocuparea nationalistilor pentru pastrarea unitatii de 307 ani a Regatului, pe parcursul ultimului an numarul celor care sustin independenta a crescut constant.
Problema cea mai improtanta pe care nationalistii trebuie sa o rezolve odata cu desprinderea Scotiei de marea Britanie este ce moneda nationala va fi utilizata in statul proaspat format. Autoritatile de la Londra sustin ca o Scotie independenta nu va putea folosi lira sterlina.
Ministrul de finante, George Osborne, membru al Partidului Conservator, secretarul sef al Trezoreriei, Danny Alexander, din partea Liberal-Democratilor, si Ed Balls, unul dintre liderii Partidului Laburist si ministru de finante in guvernul paralel al opozitiei au lansat mesaje de avertisment ca Scotia nu va putea forma o uniune monetara cu Marea Britanie daca isi va proclama independenta.
Avertismentul demonteaza unul dintre elementele cheie pe care se bazeaza platforma nationalistilor. Partidul Nationalist din Scotia sustine ferm ca independenta Scotiei trebuie insotita de formarea unei uniuni monetare cu Marea Britanie, si nu aderarea la zona euro sau crearea propriei monede.
Economistii marilor banci considera ca mentinerea lirei sterline ca moneda nationala ar fi singura varianta practica pentru Scotia, dupa o eventuala proclamare a independentei fata de Marea Britanie, potrivit unei analize publicate de Bloomberg.
Pe fondul acestor discutii, investitorii straini au inceput deja sa fie preocupati de viitorul Scotiei si al Regatului si incep sa-si indrepte investitiile inspre alte zone. In acest context, analistii se asteapta la o volatilitate crescuta a monedei nationale britanice in lunile viitoare si la o depreciere semnificativa in raport cu dolarul.
In cazul in care scotienii voteaza pentru desprinderea de Marea Britanie, analistii Morgan Stanley se asteapta la o depreciere ci 10% a monedei nationale. Totodata, BNP Paribas, unul dintre primii 10 cei mai mari traderi de valute din lume, estimeaza fluctuatii masive ale lirei sterline in preajma votului pentru independenta.
Guvernul semi-autonom din Scotia a convocat referendumul pentru independenta pentru luna septembrie, urmand ca desprinderea de Regatul Unit sa se faca pe 24 martie 2016. Scotia face parte din Regatul Unit al Marii Britanii din 1707. Incepand cu 1999, Parlamentul scotian controleaza sanatatea, educatia, transporturile si justitia, in timp ce economia, apararea si politica externa sunt administrate de guvernul de la Londra.
Pe acelasi subiect: