Austeritatea implementata de tarile UE in ultimii ani nu mai are sustinerea politica si sociala necesara pentru a functiona, a declarat, intr-un discurs sustinut luni, presedintele CE, scrie Wall Street Journal, preluat de Mediafax.

Comentariile lui Barosso sunt ultimele dintr-o serie de declaratii ale unor oficiali, care sugereaza ca se produce o schimbare la nivelul politicii economice europene.

FMI a recomandat, saptamana trecuta, blocului comunitar sa relaxeze masurile de austeritate. Mai multe state din afara UE au transmis apeluri similare, sustinand ca reducerile de cheltuieli din Europa trag in jos economia mondiala.

"Cred ca aceasta politica este fundamental corecta, dar si-a atins limitele. Pentru a avea succes, o politica trebuie sa fie bine planificata, dar trebuie sa aiba si o minima sustinere politica si sociala", a spus Barroso.

Sustinerea politica pentru austeritate la nivelul UE este tot mai redusa, noteaza Wall Street Journal.

Economia zonei euro s-a contractat in ultimele cinci trimestre. Masurile de austeritate implementate de guverne au contribuit la declinul cheltuielilor de consum ale populatiei si companiilor, iar somajul din zona euro se afla la nivelul record de 12%.