Joachim Sauer este sotul cancelarului german Angela Merkel, considerata cea mai puternica femeie din lume in acest moment. El nu vorbeste niciodata cu presa si apare foarte rar in public cu sotia sa.

A lipsit chiar si de la ceremonia de investire in functie a acesteia, in 2005, preferand sa urmareasca evenimentul la televizor, din biroul sau de la Universitatea din Berlin. Un ziar german a afirmat la un moment dat ca Sauer este "invizibil ca o molecula". Numele lui de familie inseamna "suparat" sau "acru".

Joachim Sauer a tinut prima pagina a ziarelor germane si datorita cumpatarii sale. In aprilie, a preferat sa calatoreasca singur cu avionul, la clasa economic, pana in Italia, unde si-a petrecut vacanta alaturi de Angela Merkel, desi avea posibilitatea de a plati o taxa modica si sa calatoreasca alaturi de sotia sa la bordul avionului guvernamental.

Sauer, in varsta de 63 de ani, pare fericit sa ramana un ilustru necunoscut in afara domeniului sau de activitate. "Va multumesc pentru interesul dumneavoastra", a raspuns el intr-un e-mail, refuzand o cerere de intervievare.

Prietenii si colaboratorii sai considera insa ca presa germana l-a perceput intr-un mod eronat. Ei spun ca Sauer nu este un barbat morocanos, ci mai degraba o persoana cu picioarele pe pamant si cu un simt al umorului foarte sec. Crescand in Germania Democrata, in spatele Cortinei de Fier, si pasionat de drumetiile montane, Joachim Sauer este un barbat cu o atitudine realista, fapt care il face un partener de viata ideal pentru Angela Merkel, care are unul dintre cele mai dificile "locuri de munca" din Europa.

Joachim Sauer s-a nascut pe 19 aprilie 1949, in oraselul Hosena in Germania Democrata. A cunoscut-o pe Merkel in 1981. Ea avea 27 de ani si tocmai obtinuse diploma universitara in fizica. El avea 32 de ani si preda la Academia de Stiinte din Berlin. Amandoi erau casatoriti. Casatoria Angelei cu Ulrich Merkel, tot un absolvent de fizica, s-a incheiat cu un divort in 1985. Casnicia lui Sauer cu o chimista s-a incheiat in 1983, cand el a decis sa paraseasca apartamentul cuplului. Au divortat in 1985, dupa un mariaj de 16 ani. Joachim si fosta lui sotie au doi fii impreuna.

Desi Angela Merkel nu a vorbit niciodata in public despre inceputurile relatiei ei cu Sauer, se pare ca acest detaliu a atras atentia politiei secrete est-germane - Stasi. Potrivit unor biografii neoficiale ale Angelei Merkel, Stasi a notat in rapoartele sale numeroase pranzuri luate impreuna de Merkel si Sauer in perioada in care amandoi erau casatoriti cu fostii lor parteneri de viata.

Dupa caderea Zidului Berlinului, in 1989, Merkel a intrat in politica, iar Sauer a petrecut un an la San Diego, unde a lucrat la un institut de biochimie - BIOSYM Technologies -, o companie care produce un software folosit pentru a testa structura moleculara a medicamentelor. Sauer a revenit la Humboldt in 1992 si s-a specializat in zeoliti - minerale poroase care au utilizari extrem de variate, de la procesarea reziduurilor nucleare si pana la industria medicamentelor.

Joachim Sauer si Angela Merkel au locuit impreuna timp de mai bine de un deceniu inainte de a se casatori, in 1998, la presiunea bisericii si a unora dintre aliatii lor din Uniunea Crestin Democrata, partidul conservator din care face parte actualul cancelar al Germaniei. Multi dintre colegii de partid ai Angelei Merkel credeau ca nu este potrivit ca un lider politic conservator sa locuiasca cu partenerul de viata fara a fi casatorit cu acesta.

Merkel, desi este un lider proeminent al Europei, apare pe scena internationala de obicei singura. Sauer o insoteste doar atunci cand protocolul diplomatic nu poate fi evitat si vorbeste extrem de rar in public.

In timp ce "primele doamne", precum Michelle Obama, vorbesc adeseori despre probleme aflate la ordinea zilei sau pentru a sprijini diverse cauze, Sauer nu are nicio opinie publica. Determinarea lui de a se tine la distanta de privirile publicului poate sa treaca uneori drept o atitudine ostila.

Dupa un an sau doi de la preluarea puterii de catre Merkel, jurnalistii germani au renuntat pur si simplu sa mai scrie ceva despre acest barbat neabordabil, pe care l-au poreclit "Fantoma de la Opera".

Angela Merkel a descris intr-unul dintre interviurile mai vechi conversatiile sale cu Joachim Sauer, pe care le considera "aproape vitale". Despre sotul ei, Merkel spune ca este "un foarte bun sfatuitor". "Fiecare dintre noi merge la locul lui de munca. Eu nu sunt o sotie casnica, iar el nu este un sot casnic", a spus Merkel intr-un interviu acordat tabloidului german Bunte.