Merkel, care a sustinut candidatura presedintelui in exercitiu, Nicolas Sarkozy, aliatul sau conservator, s-a impacat cu ideea de a lucra cu rivalul au, Hollande.

Cea care a refuzat sa-l intalneasca pe candidatul socialist in cursul campaniei prezidentiale l-a invitat acum la Berlin, "cat de repede posibil dupa preluarea functiei", potrivit unui comunicat difuzat duminica seara.

Cancelarul l-a sunat pe Hollande pentru a-l felicita. "Amandoi sunt de acord asupra importantei relatiilor stranse dintre Franta si Germania si si-au dat asigurari ca aspira la o buna cooperare si incredere", conform comunicatului Guvernului german.

Cancelarul nu a spus nimic despre Tratatul bugetar european, pe care Francois Hollande a afirmat in timpul campaniei ca vrea sa-l renegocieze. Merkel se opune ferm acestei ipoteze.

La randul sau, Hollande si-a exprimat duminica seara dorinta de a le explica partenerilor europeni ai Frantei, in special Germaniei, ca "austeritatea poate sa nu mai fie o fatalitate", in primul sau discurs dupa anuntul victoriei.