Bancile din Ungaria ar putea fi obligate sa returneze imprumutatilor 3,2 miliarde de euro
Bancile din Ungaria ar putea fi obligate sa returneze imprumutatilor circa 1.000 de miliarde forinti (3,17 miliarde euro), dupa ce guvernul premierului Viktor Orban a extins obligatiile institutiilor financiare legate de modificarea unilaterala a contractelor de creditare, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.
Liderul parlamentar al partidului de guvernamant Fidesz, Antal Rogan, a prezentat vineri un proiect de lege referitor obligatiile bancilor fata de imprumutatii dezavantajati de modificarea contractelor.
Banca centrala a Ungariei estima anterior pierderile bancilor legate de aceste rambursari la peste 900 de miliarde de forinti (2,85 miliarde euro).
Guvernul Orban a obligat deja bancile sa converteasca imprumuturi in valuta, majoritatea in franci elvetieni, in credite in forinti, dupa ce clientii au avut dificultati sa ramburseze datoriile, din 2008, din cauza deprecierii monedei ungare.
Curtea Suprema a stabilit totodata, retroactiv, un set de "criterii corecte" privind modificarea unilaterala a contractelor, pe care, potrivit instantei, bancile nu le-au respectat in majoritatea cazurilor.
Proiectul de lege prezentat vineri in Parlament extinde obligatiile bancilor, de returnare de fonduri catre clienti, la toate imprumuturile rambursate de acestia in ultimii cinci ani, inclusiv cele rambursate in 2011 in cadrul unui program special, in care cursul de schimb a fost stabilit sub nivelul din piata.
"Fidesz se pare ca intentioneaza sa penalizeze la maximum sectorul bancar, o miscare populara inainte de alegerile locale din 12 octombrie", a declarat Phoenix Kalen, analist la Societe Generale.
Forintul s-a depreciat cu 0,2% in urma informatiei, declinul din trimestrul al treilea fiind de 1,6%, cea mai slaba performanta in randul a 24 de monede emergente analizate de Bloomberg, cu exceptia rublei rusesti.
Actiunile OTP Bank, cea mai mare banca din Ungaria, au scazut cu 0,5%.
Parlamentarii ungari intentioneaza sa elimine in totalitate imprumuturile in valuta, dar discutiile se concentreaza deocamdata pe rezolvarea problemei rambursarii sumelor percepute incorect de banci.
Aceste modificari vor face ca ratele sa scada in medie cu 25%, a spus Rogan, in timp ce Orban a estimat scaderea la o treime.
Primele rate vor scadea in aprilie, a mai spus Rogan, adaugand ca pentru creditele deja achitate bancile vor plati clientilor compensatii in numerar.
Legea se va aplica imprumuturilor ipotecare, pentru automobile sau pentru locuinte din ultimii10 ani, ai caror termeni au fost modificati incorect si unilateral, precum si creditelor in valuta cu rate de schimb dezavantajoase.
Bancile au actionat in instanta pentru a dovedi corectitudinea contractelor, iar unele au protestat fata de natura retroactiva a legii.
Cele mai importante banci din sectorul bancar ungar, in afara OTP, sunt Erste Bank, Raiffeisen Bank International, UniCredit, Intesa SanPaolo si KBC Groep.
Orban, la putere din 2010 si reales in 2014, a adoptat deja o serie de masuri dezavantajoase bancilor, fiind introduse cea mai mare taxa speciala din Europa si o taxa pe tranzactiile financiare. in 2011, guvernul a promovat un program de rambursare anticipata a creditelor in valuta, la un curs de schimb sub cel din piata, care a costat bancile 1,7 miliarde de dolari.
Pe acelasi subiect: