Florin Jipa au luat in 2008 un credit de 130 de mii de franci elvetieni. Platea lunar aproximativ 1.300 de lei. Ulterior a cerut ca un an sa achite doar dobanda si comisioanele. Dupa perioada de gratie rata lunara i s-a tot majorat si acum a ajuns sa dea 3.900 de lei pe luna.

"Au facut o reclama agresiva a CHF-ului, toate bancile spuneau luati in CHF, noi va garantam cea mai buna dobanda si cea mai mica rata de schimb. As vrea sa am si eu cursul la care am luat creditul, pentru ca eu nu am fost protejat in niciun fel", spune Florin.

Pe langa majorarea ratelor cauzata de devalorizarea leului in raport cu francul elvetian, Florin sustine ca banca il "fenteaza" de cate ori plateste rata. Pentru ca nu exista franci elvetieni in depozitele bancilor, clientii sunt nevoiti sa cumpere initial euro si sa-i schimbe in franci, fiind expusi la o dubla comisionare. Iar toate aceste plati le majoreaza mai mult ratele.

"Atacam clauza relativa la schimbul valutar care trebuie sa se faca de fiecare data cand se ramburseaza o rata sau anticipat - se aplica de fiecare data comisioane de schimb de 2-3%", spune Gheorghe Piperea.

"Pana acum am platit mai mult dobanzi - nici macar 10% din credit nu a fost achitat in 6 ani", spune Florin Jipa.

In paralel, avocatii contesta si faptul ca bancile nu le-au explicat clar clientilor lor la ce riscuri se supun in momentul semnarii contractului de credit. Pentru rambursarea creditelor la cursul de schimb la care au luat imprumutul se lupta acum in instanta mii de romani in mai multe procese colective contra institutiilor de credit.

In acest moment peste 2 milioane de romani au credite in valuta si platesc rate mult majorate fata de data la care au luat imprumuturile. In sprijinul lor ar putea veni un proiect de lege initiat de deputatul UDMR Cseke Attila la care au aderat politicieni din toate partidele.

Proiectul prevede ca imprumuturile sa poate fi rambursate la cursul de schimb valutar de la data semnarii contractului. Senatorii au adoptat deja proiectul, dar decizia finala va fi luata in Camera Deputatilor.

Deocamdata legea e analizata de deputatii din comisiile de specialitate. Votul final va in plenul Camerei Deputatilor pe 20 septembrie, potrivit unor surse din legislativ.