Premiera in justitia din Romania: clienta unei banci a obtinut in instanta rambursarea imprumutului in franci elvetieni la cursul la care l-a luat, datorita unei clauze din contract
Este vorba despre o femeie din Braila a obtinut in instanta o hotarare irevocabila prin care isi poate plati creditul in franci elvetieni la cursul la care l-a luat. Avocatii au reusit asta pentru ca in contractul ei de imprumut exista o clauza care prevedea ca daca valoarea cursului de schimb variaza cu 10 procente banca are dreptul sa converteasca imprumutul la cursul de la data acordarii.
Femeia locuieste in Braila, dar lucreaza la o banca din Galati. Potrivit dosarului aflat in instanta, in 2008 avea mai multe credite. Le-a refinantat pe toate printr-un alt imprumut in valoare de peste 163 de mii de franci elvetieni. S-a angajat sa ii returneze in 25 de ani.
Potrivit bancii care a imprumutat-o, femeia a avut in contractul de credit o clauza extrem de importanta:
"In cazul in care cursul valutar al francului va creste cu mai mult de 10% din valoare de la momentul contractarii creditului, banca are dreptul, dar nu si obligatia, sa converteasca imprumutul la cursul practicat la data conversiei, adica potrivit instantei la data acordarii", este clauza din contract.
Judecatorii au respins, initial, cererea femeii, dar la recurs, i-au dat castig de cauza. "Tribunalul Galati a admis recursul formulat de reclamanta si a obligat o banca din Romania sa converteasca creditul acordat reclamantei la cursul de schimb franc elvetin-leu romanesc la data acordarii creditului, acest curs majorat cu un procent de zece la suta", a spus purtatorul de cuvant al Tribunalului Galati.
Institutia financiara sustine ca este "este vorba despre o eroare. Litigiul nu a avut ca obiect denominarea creditului la cursul de la data acordarii, ci a vizat clauzele din contractul semnat cu clienta. Instanta a dispus suspendarea executarii deciziei, urmand sa reanalizeze hotararea in cadrul unui nou dosar."
Chiar si asa, avocatii specializati in procese cu bancile sustin ca toti clientii care au contracte asemanatoare, in care apare aceasta clauza, vor putea folosi hotararea instantei din Galati in favoarea lor.
Termenul la care va fi luata o decizie finala in acest caz este 25 septembrie, iar daca instanta isi va pastra hotararea, femeia si-ar putea converti imprumutul in lei la un curs de 2 lei pentru un franc, fata de 3,6 lei cum este in prezent, aproape de 2 ori mai putin.
Avocatii specializati in procese cu bancile sustin ca este vorba despre o victorie si mai multe banci ar avea in contractele de imprumut in franci elvetieni clauze care ar prevedea o astfel de schema de plata - clauze ca cea pe care persoana din Braila a contestat-o in instanta si pe baza careia a castigat acest proces.
Pe acelasi subiect: