La nivel local bancile elene au acordat credite totale de circa 13 miliarde de euro, atat prin sucursalele locale, cat si prin bancile-mama, in timp ce depozitele atrase se ridica la doar 6 miliarde de euro, scrie Ziarul Financiar.

Astfel, se poate spune ca grecii au fost contribuitor net la finantarea economiei romanesti, in care piata imobiliara a atras unele dintre cele mai mari investitii pe parcursul ultimului deceniu.

Printre proiectele care au fost facute si cu ajutorul creditelor furnizate de bancile grecesti se numara mallurile Baneasa Shopping City si Liberty Center din Bucuresti, cladiri de birouri precum Euro Tower (in care Banca Romaneasca a anuntat recent ca isi va muta sediul) sau Cubic Center, precum si o serie dintre cele mai mari ansambluri de locuinte, ca Asmita Gardens, Doamna Ghica Plaza sau Stejarii.

Doar in 19 dintre cele mai mari proiecte imobiliare in care au fost implicate bancile grecesti valoarea cumulata a finantarilor bancare s-a ridicat la aproape un miliard de euro, potrivit unui calcul al ZF.

Daca astazi ai cumpara un apartament in Bucuresti in aproape orice zona a orasului, iar maine l-ai scoate la inchiriere, randamentul anual obtinut ar atinge cu greu 6%, in euro, putin mai mare ca un depozit bancar, arata o analiza a ZF.

Achizitia unui apartament in vederea inchirierii ramane o afacere nu foarte profitabila, la mai bine de trei ani de la inceperea declinului pe piata rezidentiala, in conditiile in care si chiriile au scazut cu valori apropiate, arata o analiza a ZF asupra chiriilor si preturilor solicitate pe site-ul anuntul.ro.

Citeste mai mult pe www.zf.ro!