In lunile care s-au scurs, perspectivele de crestere economica s-au diminuat considerabil, iar guvernele si bancile centrale se straduiesc sa salveze sistemul din nou, se arata in raportul Saxo Bank pe trimestrul patru.

In Europa, eforturile guvernelor de a salva Uniunea Europeana de criza datoriilor s-au diminuat si ele.

Steen Jakobsen, economist sef Saxo Bank, spune ca “eforturile politicienilor din tarile dezvoltate de a salva economiile fara imprumuturi, stimulente si emisiuni monetare au esuat din 2008 incoace, in sensul construirii unei reveniri sustenabile. Politicienii si bancile centrale nu prea au invatat mare lucru din greselile trecutului. De fapt, se pare ca vor sa dubleze aceste eforturi, o situatie pe care am numit-o Interventie Maxima, situatie ce va conduce la Criza 2.0”.

Mai mult, Jakobsen avertizeaza ca “investitorii trebuie sa-si fixeze centurile de siguranta pentru ca ne asteapta o cursa dura – una care ne va duce, speram, intr-un loc mai bun, odata aterizati.”

Previziuni macroeconomice

Desi economia mondiala va inregistra o crestere economica robusta anul acesta, de 3,8%, cifra arata distanta dintre tarile dezvoltate si cele emergente. In timp ce economiile dezvoltate (SUA si zona Euro) se strauiesc sa reduca pierderile, pietele emergente au crescut dobanzile odata cu presiunile inflationiste in urcare si cererea interna semnificativa. Cererea interna pe pietele emergente a ramas puternica si ar trebui sa potenteze cererea slaba din economiile dezvoltate.

Politici monetare

Saxo Bank se asteapta ca Banca Centrala Europeana sa reintroduca, inainte de sfarsitul anului, o noua dobanda fixa, lichiditati pe termen lung pentru banci.

Saxo Bank anticipeaza ca profiturile realizate pe seama dolarului american vor continua sa scada. Euro ar putea primi o gura de oxigen, pe termen scurt, daca UE va reusi sa iasa din impas si sa impuna disciplina pe piata. Coroana norvegiana pare un pic mai sigura decat cea suedeza, dar va fi greu sa imite performantele francului elvetian. Dolarul australian si cel neozeelandez raman supraapreciati, iar tranzactiile cu aceste monede vor fi ele reduse.

Asia

Conform raportului Saxo Bank, China se confrunta cu o erodare a competitivitatii globale.

Previziuni pe marfuri

Cei de la Saxo Bank cred ca intarirea dolarului din septembrie va continua si in ultimul trimestru al anului, iar acest lucru va avea diminua performantele de pe piata marfurilor, asigurand o performanta relativ plata a indicilor pentru principalele marfuri in 2011.

sursa foto: www.albawaba.com

Citeste si

"Dr. Doom", batut de propriile previziuni. De ce isi vinde afacerile profetul crizei