Banca Nationala a Ungariei vrea sa introduca o limita superioara a raportului intre valoarea imprumutului si venituri pentru toate creditele de retail si sa impuna reglementari mai stricte privind dovedirea venitului disponibil.

Institutia ar putea adopta reguli mai ferme in domeniul creditarii si sa creeze o "banca rea", care sa preia activele neperformante. 

Bancile din Ungaria, care platesc cea mai mare taxa speciala impusa institutiilor financiare din Europa, fac eforturi sa tina sub control cresterea imprumuturilor neperformante, care au reprezentat la sfarsitul anului trecut 18% din totalul creditelor corporatiste si 18,6% din imprumuturile pentru populatie. 

Pasii mici pentru eliminarea imprumuturilor neperformante pun in pericol stabilitatea financiara a bancilor si implica un risc semnificativ, avertizeaza banca centrala. 

"Conceptul unei banci rele ofera cea mai eficienta si rapida solutie problemei portofoliului neperformant", se arata in raportul institutiei financiare. 

Creditele neperformante au crescut in urma deprecierii forintului, care a dus la majorarea ratelor imprumuturilor ipotecare in valuta, in timp ce profitabilitatea companiilor a scazut in timpul recesiunii. 

Banca centrala va mentine actualele reguli referitoare la raportul dintre valoarea imprumutului si valoarea proprietatii achizitionate, pentru imprumuturile in forinti contractate de populatie. In schimb, acest raport, precum si raportul dintre valoarea imprumutului si venituri, in cazul creditelor in valuta, vor fi mult mai stricte. Tot aici se mai arata ca sectorul bancar al Ungariei este solid, cu o rata de adecvare a capitalului de 17,4% la sfarsitul anului 2013.