Ungaria nu considera necesara interventia pentru protejarea forintului, desi moneda a atins minimul ultimilor doi ani, in raport cu euro
Banca centrala a Ungariei nu va incerca, pentru moment, sa apere forintul, in pofida deprecierii puterenice a monedei pe fondul retragerilor masive de capital de pe pietele emergente, declansate de decizia Rezervei Federale a SUA de a reduce programul de relaxare cantitativa.
"Lumea este nebuna in acest moment, nu avem de unde sa stim incotro se indreapta lucrurile. Ar fi o greseala ca banca centrala a Ungariei sa faca vreo miscare, in orice directie. Trebuie sa urmarim in ce directie pasesc jucatorii mari", a declarat viceguvernatorul Bancii Ungariei Ferec Gerhardt, intr-un interviu pentru Wall Street Journal (WSJ), preluat de Mediafax.
Forintul a atins in aceasta saptamana cel mai redus nivel din ultimii doi ani, inregistrand performante mai slabe fata de celelalte monede din regiune in contextul mentinerii unei tendinte de relaxare in zona politicii monetare.
Banca centrala a inceput sa reduca dobanda de politica monetara in luna august a anului 2012, indicatorul fiind in prezent la minimul istoric de 2,85%.
Guvernatorul Gyorgy Matolcsy a declarat miercuri ca institutia are spatiu pentru noi reduceri ale dobanzii cheie, in pofida turbulentelor de pe pietele emergente.
Forintul a atins miercuri un minim la aproape 310 forinti/euro, fata de aproximativ 304 forinti la inceputul saptamanii.
Bancile centrale din Turcia, Africa de Sud si India au majorat dobanzile in incercarea de a stopa declinul monedelor nationale, predominant fara succes. Autoritatile din Argentina au relaxat restrictiile asupra tranzactiilor valutare, permitand populatiei si firmelor sa cumpere dolari SUA in volum limitat, dupa o depreciere puternica a pesoului saptamana trecuta ca urmare a anuntului bancii centrale ca va reduce interventiile pe piata pentru a conserva rezervele.
Premierul ungar Viktor Orban considera ca deprecierea forintului a fost generata in principal de factori externi.
"Ar trebui sa fim constienti ca statele nu mai sunt raspunzatoare pentru ratele de schimb ale propriilor monede. Ungaria este in aceeasi situatie. Economia este stabila si puternica, iar in ceea ce priveste perspectivele de crestere analistii straini sunt chiar mai optimisti decat guvernul", a afirmat seful guvernului de la Budapesta la un post de radio.
Orban a subliniat ca Ungaria inregistreaza de cativa ani excedent la contul curent al balantei de plati.
Pe acelasi subiect: