Banca Nationala a Elvetiei, criticata pentru francul puternic. Sfaturile economistilor
Banca Nationala a Elvetiei ar trebui sa faca mai mult pentru a proteja economia de impactul aprecierii francului, au declarat duminica mai multi economisti, transmite Reuters.
La inceputul anului, Banca Nationala a Elvetiei a luat prin surprindere pietele financiare, dupa ce a abandonat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro. Imediat, francul s-a apreciat in raport cu euro si in prezent este cu aproximativ 10% peste cursul din ianuarie.
Insa pe masura ce impactul francului asupra economiei bazata pe exporturi a Elvetiei a devenit mai tangibil, s-au inmultit apelurile pentru ca SNB sa ajusteze cursul de schimb.
Comenzile si profiturile firmelor elvetiene din sectorul industrial au inceput sa aiba de suferit, iar unele companii au inceput chiar sa-si mute activitatile peste hotare.
"Banca Nationala trebuie sa slabeasca francul", a declarat profesorul de economie Franz Jaeger pentru NZZ am Sonntag, adaugand ca el impreuna cu alti experti si-au exprimat ingrijorarile catre presedintele SNB, Thomas Jordan.
Acesta a declarat recent ca francul este supraevaluat, dar ca va slabi in timp.
De asemenea, Schweiz am Sonntag a publicat o declaratie a economistului Peter Buomberger care cere si el un nou plafon al cursului de schimb franc-euro.
"Daca BCE relaxeaza si mai mult politica monetara, francul va fi supus la noi presiuni. Trebuie sa luam in considerare un nou plafon al cursului de schimb franc-euro, altfel costurile de ajustare pentru industria de export vor fi prea mari", a declarat Buomberger.
La fel ca majoritatea bancilor centrale, Banca Nationala a Elvetiei are drept sarcina principala asigurarea stabilitatii preturilor si nu este obligata sa faca profit. Insa legal, SNB are statutul unei corporatii in care majoritatea actiunilor sunt detinute de Guvernul federal elvetian si cele 26 de cantoane.
Exista, de asemenea, aproximativ 2.000 de investitori privati care primesc dividende dar care beneficiaza de drepturi de vot extrem de limitate.
In 2014, Banca Nationala a Elvetiei a inregistrat un profit net record de 38,3 miliarde de franci si a distribuit actionarilor sai dividende in valoare de doua miliarde de franci.