Banca centrala a Rusiei a cheltuit 90 de miliarde de dolari in 2014 pentru sustinerea rublei. PIB-ul tarii s-ar putea contracta cu 4%, in 2015
Rubla. Foto: AFP/Mediafax
Banca centrala a Rusiei a cheltuit 90 de miliarde de dolari in acest an pentru sustinerea rublei, insa nu a reusit sa opreasca declinul monedei ruse, care s-a depreciat cu peste 40% fata de dolar de la inceputul anului, relateaza agentia rusa de stiri ITAR-TASS.
Moneda rusa se tranzactiona la inceputul anului la 33 de unitati pe un dolar, in timp ce miercuri, in ultima sedinta din acest an, banca centrala a Rusiei afisa un curs de 56,2 ruble pentru un dolar.
Deprecierea rublei a fost determinata de scaderea preturilor petrolului la nivel mondial, de sanctiunile impuse Rusiei de catre Uniunea Europeana si SUA, pe fondul conflictului din Ucraina, precum si de situatia economica dificila a tarii.
De altfel, banca centrala a anuntat ca rezervele sale internationale au scazut cu 15,7 miliarde de dolari in saptamana 13-19 decembrie, ajungand la 398,9 miliarde de dolari, cel mai redus nivel inregistrat in ultimii trei ani.
La jumatatea lunii decembrie, rubla a scazut pe parcusul unei singure sedinte cu 19%, la 80,1 unitati fata de dolar, marcand cel mai mare declin din 1998, cand Rusia a intrat in incapacitate de plata a datoriilor in moneda locala.
Tot miercuri, Biroul de Statistica din Rusia a prezent primele estimari privind evolutia preturilor de consum in 2014, potrivit carora inflatia s-a accelerat cu 11,4% la nivelul acestui an, consemnand cel mai ridicat nivel din 2008.
Saptamana trecuta, ministerul rus de Finante, Anton Siluanov, si-a revizuit drastic prognoza de crestere economica, anticipand o contractie a produsului intern brut de pana la 4% pentru 2015, luand in calcul un pret mediu al petrolului de circa 60 dolari/baril.
Mai multe despre:
#criza din Rusia#rubla ruseasca
Pe acelasi subiect: