"Balena de la Londra". JPMorgan Chase, sanctionata cu peste 920 milioane dolari
JPMorgan Chase, cea mai mare banca americana dupa active, va plati o amenda de 920 milioane de dolari in cadrul unei intelegeri cu autoritatile din SUA si Marea Britanie, privind incidentul "Balena de la Londra" din aprilie 2012. Atunci grupul financiar a pierdut 6,2 miliarde de dolari.
Intelegerea se refera la acuzatiile formulate impotriva JPMorgan de catre Comisia pentru valori mobiliare din SUA (SEC), Oficiul pentru controlul monedei, Rezerva Federala si Autoritatea de reglementare financiara din Marea Britanie, FCA, potrivit unui document publicat joi de Rezerva Federala, citat de Bloomberg, transmite Mediafax.
Amenda de 920 de milioane de dolari va fi impartita intre cele patru institutii.
Cazul din aprilie 2012 este anchetat separat de mai multe institutii guvernamentale, printre care Departamentul Justitiei si Comisia de reglementare a pietei derivatelor financiare, CTFC.
Biroul de investitii din Londra al JPMorgan a generat pierderi uriase pentru banca in urma unor tranzactii pe piata derivatelor. Incidentul din luna aprilie a anului trecut a condus la inceperea urmaririi penale impotriva a doi fosti traderi ai JPMorgan, implicati in scandal, si demiterea a patru membri din conducerea executiva a grupului. Traderii sunt acuzati de frauda si conspiratie in vederea comiterii de infractiuni, deoarece ar fi incercat sa ascunda pierderile de superiorii lor.
Totodata, cazul a reprezentat o lovtitura grea pentru reputatia bancii si a directorului general Jamie Dimon, considerat anterior unul dintre cei mai prudenti manageri de pe Wall Street.
Valoarea e piata a JPMorgan a scazut cu aproape 51 miliarde de dolari dupa ce cazul a fost facut public.
Banca a recunoscut, in cadrul intelegerii cu autoritatile, ca a incalcat mai multe legi federale privind piata de capital.
"JPMorgan nu si-a supravegheat traderii, care au supraevaluat un portofoliu foarte complex pentru a masca pierderi uriase. Conducerea centrala a JPMorgan a incalcat o regula de baza a guvernantei corporative si a privat boardul de informatii critice necesare pentru a intelege problemele companiei si a determina daca investitorii si autoritatile sunt informati in mod corect si riguros", a declarat Goerge Canellos, director in cadrul SEC.
Avand in vedere ca anchetele Departamentului Justitiei si CTFC sunt inca in derulare, JPMorgan ar putea primi noi sanctiuni, inclusiv mai multe amenzi.
Banca a recuperat peste 100 milioane de dolari prin blocarea platii unor compensatii banesti si in actiuni catre directorii si traderii demisi in urma scandalului.
In pofida pierderii masive provocate de traderii de la Londra, JPMorgan a inregistrat in 2012 profit record pentru cel de-al treilea an consecutiv, cu un castig de 21,3 miliarde de dolari.
Surse apropiate situatiei au declarat anterior ca incidentul este anchetat si de FBI.