JPMorgan Chase va inceta pe 12 octombrie, varful sezonului de finantare pentru acest an scolar, sa accepte aplicatii pentru obtinerea de credite destinate educatiei private, potrivit unui anunt transmis de banca universitatilor, citat de Reuters, transmite Mediafax.

Wells Fargo ramane astfel singura mare banca americana care acorda inca imprumuturi pentru studii, dupa ce guvernul a intrat pe piata in 2009. 

"Nu vedem aceasta piata drept una unde am putea creste semnificativ", a declarat pentru Reuters un executiv al Chase, banca comerciala a grupului. 

JPMorgan Chase se resimte inca dupa scandalul "Balena de la Londra", declansat in aprilie 2012 de o pierdere uriasa, de 6,2 miliarde de dolari, generata de tranzactii proaste pe piata derivatelor financiare efectuate de biroul de investitii din Londra, inadecvat supravegheat de conducerea bancii. In luna ianuarie a acestui an, autoritatile americane au cerut bancii sa consolideze controalele interne si standardele de aplicare a legislatiei. 

Creditorii privati au acordat finantari de studiu in valoare totala de 8,1 miliarde de dolari in anul academic 2011-2012, fata de 25,2 miliarde de dolari in perioada 2007-2008, potrivit datelor Moody's, citate de Wall Street Journal (WSJ). In prezent, sectorul privat detine numai 15% din activele de credit pentru educatie din SUA, restul pietei revenind guvernului.