Compania Oesterreichische Industrieholding (OeIAG) va fi restransa si va fi administrata de ministrul de Finante, Hans Joerg Schelling, se arata intr-un proiect aprobat marti de guvern, potrivit caruia compania va avea nevoie de acordul Executivului pentru toate deciziile majore, care implica vanzari de active, achizitii si majorari de capital.

Proiectul ar urma sa fie aprobat de Parlament in luna martie. In urma reformei, OIAG va fi inlocuita de Austrian State and Industrial Holding Ltd.

"Actuala structura nu era satisfacatoare pentru noi. Am avut raspundere politica, dar nicio influenta", a declarat vice-cancelarul Reinhold Mitterlehner, dupa o sedinta de guvern.

Decizia de a restructura OeIAG, condusa in prezent de directorul general Rudolf Kemler si de un consiliu de supraveghere independent, a venit dupa reorganizarea conducerii OMV, anul trecut, pe care cancelarul Werner Faymann a descris-o drept "haotica".

OeIAG a fost criticata si pentru faptul ca a unificat participatia detinuta la Telekom Austria cu compania America Movil a miliardarului mexican Carlos Slim, sindicatele afirmand ca OeIAG a renuntat prea usor la controlul asupra companiei.

"Holdingul de stat a fost un magazin cu autoservire pentru un numar mic de industriasi. O parte din bijuteriile familiei au fost pierdute", a declarat Andreas Schieder, lider social-democrat in Parlamentul austriac.

Incepand din anul 2000, consiliul de supraveghere al OeIAG a putut numi cu de la sine putere noi membri. Acest drept, acordat pentru a asigura independenta politica, a transformat acest organism intr-o "clica", a afirmat anul trecut Claus Raidl, presedintele bancii centrale austriece.

Raidl a acordat consultanta fostului cancelar Wolfgang Schuessel la infiintarea OeIAG in actuala sa forma.

Noul director al agentiei nou formate nu va face parte din consiliile de supraveghere ale companiilor detinute de holding, potrivit propunerii. In schimb, un comitet format din patru membri va numi in viitor reprezentantii statului in aceste consilii.

Directorul general al OeIAG, Rudolf Kemler, care a declarat ca va demisiona in octombrie, este in prezent presedinte al OMV, Telekom Austria si Oesterreichische Post.

Ministrul de Finante Schelling a declarat ca noua agentie va putea cumpara participatii, precum participatia detinuta de Austrian Mint la Casinos Austria. Ministerele vor putea totodata sa propuna transferarea altor active sub controlul agentiei.

Statul austriac detine o participatie de 52,9% la Austrian Post, de 31,5% la OMV si de 28,4% la Telekom Austria.