Atena a ales sa ramana in zona euro. Parlamentul a votat planul care saraceste populatia, dar care salveaza tara de la faliment VIDEO
Parlamentul a adoptat duminica programul economic de austeritate care permite declansarea unui plan financiar de salvare a Greciei si mentinerea sa imediata in zona euro, asa cum au cerut creditorii tarii, a anuntat presedintele Legislativului Philippos Petsalnikos, relateaza AFP.
Dupa o duminica seara marcata de manifestatii violente impotriva masurilor de austeritate la Atena, programul economic - care cuprinde un pachet de masuri de austeritate in schimbul acordarii unui nou ajutor financiar tarii de catre creditorii sai institutionali si unei operatiuni de stergere a datoriei suportata de creditorii sai privati - a fost adoptat cu majoritatea voturilor, cu putin inainte de ora 23.00 GMT (luni, 1.00, ora Romaniei).
"Din cei 278 de deputati prezenti, 199 au votat pentru, 74 impotriva", a declarat Petsalnikos, la finalul votului in Parlament, care cuprinde 300 de deputati.
Textul a primit aprobarea principalelor doua partide, socialistii din Pasok si Noua Democratie (dreapta), care participa la Guvernul de coalitie al premierului Lucas Papademos.
Insa peste 20 dintre cei 153 de deputati socialisti au votat impotriva proiectului. Ei au fost exclusi imediat din grupul parlamentar al Pasok, in urma unei decizii scrise a liderului formatiunii, Giorgios Papandreou, adresata presedintelui Parlamentului.
Chiar inainte de inceperea votarii, Papandreou a insistat in mod solemn asupra importantei optiunii prezentate parlamentarilor, si anume "avansarea impreuna cu Europa si moneda unica" sau precipitarea tarii in "mizerie, bancruta, marginalizare si excluderea din (zona) euro".
Aprobarea deputatilor era indispensabila pentru deschiderea unei cai in vederea deblocarii unui imprumut european in valoare de 130 de miliarde de euro, necesar pentru evitarea unui default de plata al Greciei in martie, cand urmeaza sa ramburseze 14,5 miliarde de euro.
Ce prevede planul de masuri de austeritate:
-reducerea cu un miliard de euro a cheltuielilor cu medicamentele;
-reducerea cu 600 mil. euro a cheltuielilor cu apararea si armata;
-desfiintarea a 550 de posturi de viceprimar, ceea ce ar aduce economii de 30 milioane euro;
-reduceri de 400 mil. euro in cheltuielile programului public de investitii;
-taierea cu 22% a salariului minim. Pentru persoanele cu varste de sub 25 de ani, reducerea va fi de 32%;
-reducerea cu 2% a contributiilor la ajutoarele sociale;
-desfiintarea organizatiilor care ofera locuinte subventionate de stat;
-masuri de descurajare a evaziunii fiscal;
-majorarea cu cel putin 25% a biletelor de calatorie cu transportul in comun.
Ieri, Atena a ars la propriu
Ca reactie la masurile de austeritate anuntate, peste 100.000 de greci au protestat ieri in strada si au incendiat cu cocteiluri Molotov peste zece cladiri.
"Aproximativ zece cladiri sunt in flacari, majoritatea din cauza cocteilurilor Molotov", a anuntat Nikolaos Tsongas, purtatorul de cuvant al pompierilor.
El a precizat ca vehiculele de pompieri nu se pot apropia de locurile sinistrate din cauza numarului de oameni aflati pe strazi.
Potrivit politiei, care a indemnat cetatenii sa ajute pompierii sa participe la lupta impotriva incendiilor, numarul cladirilor indendiate se ridica la 18.
Mai multe despre:
#falimentul Greciei#criza datoriilor din zona euro#criza din UE#masuri de austeritate#Parlament
Pe acelasi subiect: