Arabia Saudita, deficit record de 98 mld. dolari in 2015 din cauza prabusirii pretului la petrol. Autoritatile cresc tarifele la benzina cu peste 50%
UPDATE: Arabia Saudita, cel mai mare producator mondial de petrol, a inregistrat in 2015 un deficit bugetar record de 367 miliarde riali (98 de miliarde dolari), aproximativ 20% din PIB, din cauza prabusirii pretului la petrol, a anuntat Ministerul saudit de Finante.
Pretul barilului de petrol a scazut cu aproape 70% dupa iunie 2014 si, in prezent, se situeaza la cel mai redus nivel din ultimii 11 ani.
Situatia este atat de grava incat autoritatile din Arabia Saudita au hotarat sa creasca pretul benzinei, care este de obicei foarte ieftina aici, cu peste 50%. De asemenea, de marti vor fi majorate si tarifele la motorina, apa si energie electrica, noteaza Business Insider.
Oficialii Ministerului saudit de Finante au precizat ca veniturile din acest an au fost de 608 miliarde de riali (162 miliarde dolari), mult sub tinta de 715 miliarde riali preconizata la inceputul anului si sub veniturile din 2014, in timp ce cheltuielile s-au ridicat la 975 de miliarde riali (260 de miliarde dolari), cu mult peste cifra de 860 de miliarde dolari planificata initial, pe fondul unor bonusuri acordate functionarilor publici, transmite AFP, preluata de Agerpres.
Chiar daca deficitul din 2015 a atins un nivel fara precedent in istoria Arabiei Saudite, este vorba de o cifra mai mica decat se asteptau atat FMI (130 de miliarde dolari), cat si alte organisme internationale care evocau un deficit de peste 100 de miliarde dolari.
Tot luni, autoritatile de la Riad au dat publicitatii si bugetul pentru anul 2016, care prevede un deficit de 87 de miliarde dolari, rezultat in urma unor venituri de 513 miliarde de riali (137 miliarde dolari) si a unor cheltuieli de 840 de miliarde riali.
Vanzarile de petrol asigura 90% din veniturile Arabiei Saudite, tara care este cel mai mare exportator mondial de titei, cu o productie de aproximativ 10,4 milioane barili pe zi.
Analistii estimeaza ca autoritatile de la Riad poarta o parte din vina pentru scaderea pretului la petrol, din cauza hotararii de a-si apara cota de piata si de a nu reduce productia, in pofida diminuarii preturilor.