Din 16 decembrie, pretul platit de consumatorii industriali, organismele publice si marile companii pentru un metru cub de apa va creste pana la 9 riali (2,40 dolari) de la 4 riali in prezent.

Potrivit surselor oficiale citate de presa din Arabia Saudita, Guvernul vrea sa reduca cresterea consumului de apa si sa descurajeze risipa.

In schimb, consumatorii casnici, care se bucura de mult timp de preturi scazute la apa, in conformitate cu subventiile generoase oferite de Guvern, nu vor plati preturi mai mari.  

Reducerea la jumatate a pretului petrolului in ultimele 12 luni a facut ca deficitul bugetar al Arabiei Saudite sa treaca pragul de 100 de miliarde dolari, punand presiuni asupra autoritatilor sa reduca cheltuielile chiar daca Guvernul ezita sa faca reduceri in domeniile sensibile.

Saptamana trecuta, ministrul Petrolului a declarat ca Arabia Saudita discuta o posibila reducere a subventiilor la combustibili dar nu a oferit alte detalii.  

Decizie guvernului ar putea ajuta la reducerea consumului de energie, deoarece o mare parte din apa consumata in Arabia Saudita este produsa de instalatiile de desalinizare.