De fapt, Abdallah s-a aflat de multe ori la mijloc intre aripile liberala si conservatoare ale familiei regale, ceea ce i-a paralizat cu siguranta actiunile.

Decedat la aproximativ 90 de ani (nu se cunoaste anul exact al nasterii), el a urcat pe tron in august 2005, la moartea fratelui sau vitreg, Fahd, dar a condus de facto regatul din 1995.

Dupa ce a suferit mai multe operatii chirurgicale in ultimii ani, aparitiile publice ale regelui au devenit din ce in ce mai rare, el fiind reprezentat de printul mostenitor Salmane Ben Abdel Aziz, in varsta de 79 de ani.

A tinut piept coruptiei din propria familie si s-a aliat cu Occidentul impotriva terorismului

Piosul Abdallah, care si-a creat o reputatie de probitate fata de alti membri ai familiei regale acuzati de coruptie, a fost "regele cel mai iubit al Arabiei Saudite de la Faisal", asasinat in 1975, potrivit unui diplomat occidental.

In fata cresterii puterii gruparii Stat Islamic (SI) in Siria si Irak, Arabia Saudita, unde se afla principalele doua locuri sfinte ale islamului, a reunit sub conducerea sa coalitia internationala si a participat la raiduri impotriva jihadistilor activi in regat.

Inasprindu-si discursul fata de islamul radical, Abdallah a avertizat ca tarile occidentale vor fi urmatoarea tinta a jihadistilor. "Daca ii neglijam, sunt convins ca vor ajunge intr-o luna in Europa si dupa inca o luna in America".

Simultan, regatul, primul exportator mondial de titei, a jucat cartea petroliera pentru a-si apara propria parte de piata, amenintata, in opinia sa, de ascensiunea petrolului de sist, in special american. Sub influenta lui Abdallah, OPEC s-a abtinut de la reducerea ofertei in pofida scaderii cursului.

"A fost intotdeauna un lider sincer care a avut curajul convingerile sale", a declarat presedintele american, Barack Obama, intr-un comunicat, descriind "o veritabila prietenie calduroasa" cu regele.

"Tarile noastre au lucrat impreuna pentru a depasi numeroase provocari, iar eu am respectat punctele de vedere ale regelui Abdallah si am apreciat prietenia noastra veritabila si calduroasa", a adaugat el.

In timpul domniei sale, Arabia Saudita si Statele Unite au ramas aliati politici si economici.

A infiintat universitati si a acordat drept de vot femeilor, chiar daca acestea inca nu au voie sa conduca masini

Pe plan intern, regele a demarat un proces prudent de reforme care sa concilieze pozitiile unui sistem religios conservator cu cele ale unei aripi liberale a populatiei, avida de modernizare.

In 2005, el a organizat primele alegeri municipale partiale si le-a acordat femeilor drept de vot la urmatorul scrutin din 2015, chiar daca acestea inca nu pot conduce o masina.

Abdallah a redus controlul puternicei politii religioase si a introdus reforme in sectorul educatiei. El a inaugurat in 2009 King Abdullah University of Science and Technology, prima institutie mixta din tara. Dar amestecarea sexelor ramane interzisa in afara cadrului familial.

Abdallah a stiut mai ales sa protejeze tara de furtuna care a traversat in 2011 lumea araba. Intrand in rezervele financiare importante ale tarii pentru a multumi populatia, el a consacrat peste 36 de miliarde de dolari crearii de locuri de munca, ajutorului de somaj si constructiei de locuinte.

In pofida prabusirii cursului petrolier, regele a ordonat mentinerea ritmului de cheltuieli in bugetul pe 2015 pentru a pastra pacea sociala.

Aliat al Statelor Unite, nu a ezitat sa le critice SUA pentru invazia din Irak

Aparator al ordinii stabilite in lumea araba, regatul l-a primit pe presedintele tunisian Zine Al Abidine Ben Ali, primul autocrat arab indepartat de la putere de revoltele din ianuarie 2011, si nu a salutat inlaturarea de la putere a presedintelui egiptean Hosni Mubarak in luna urmatoare.

El l-a sustinut deschis pe presedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi dupa destituirea in 2013 a predecesorului sau, Mohamed Morsi, provenit din randul Fratilor Musulmani, clasificata drept grupare "terorista" de Riyad.

Pe plan regional, regele a fost initiatorul singurului plan de pace global arab din Orientul Mijlociu, respins de Israel, si a incercat sa contracareze ambitiile Iranului siit.

Documentele WikiLeaks dezvaluie un barbat care vorbeste deschis. In privinta Iranului, el le-a recomandat Statelor Unite sa "taie capul sarpelui" pentru a distruge programul nuclear al acestuia.

Aliat al Statelor Unite, el nu a ezitat sa le critice, ca in 2007 cand a vorbit despre "ocuparea ilegitima" a Irakului.

Nascut la Riyad, Abdallah este al 13-lea fiu al regelui Abdel Aziz, fondatorul regatului. El era un apropiat al triburilor care furnizeaza recruti Garzii Nationale, aceasta "armata alba" pe care a condus-o inainte de a i-o incredinta fiului sau Mitaab.

Regelui ii placea sa fie alaturi de trupele sale si a fost vazut deseori dansand cu membrii Garzii Nationale, cu drapelul saudit pe umar si o sabie in mana, in ritmurile "Arda", un fel de cantec de raliere al dinastiei Al-Saud.

Regele Abdullah a fost internat pe 31 decembrie intr-un spital din Riyadh din cauza unei pneumonii. Starea sa de sanatate a necesitat amplasarea unui tub pentru a-l ajuta sa respire.

El a murit vineri "la ora locala 01.00 (00.00, ora Romaniei)" si va fi inmormantat in aceeasi zi dupa rugaciunea de dupa-amiaza, potrivit unui comunicat al Palatului Regal. Fratele sau vitreg Salman, in varsta de 77 de ani, va deveni noul rege al Arabiei Saudite.