Avutia aflata in proprietate privata a crescut anul trecut la nivel global cu 7,8%, la 135.000 de miliarde de dolari, arata studiul, citat de CNBC.

Cei mai bogati, insemnand 1% din total, detin impreuna 52.800 miliarde de dolari, in timp ce persoanele cu active de peste 5 milioane de dolari controleaza aproape un sfert din avutia mondiala.

Aceasta concentrare se va accentua si mai mult in anii urmatori, intrucat avutia bogatilor creste mai rapid decat totalul la nivel global.

Numarul milionarilor a urcat anul trecut cu 10% si a ajuns la 13,8 milioane.

Studiul ia in calcul un avans anual de 4,8% la nivel general in urmatorii cinci ani, in timp ce pentru milionari ritmul va fi de aproape doua ori mai rapid.

Averea persoanelor cu peste 5 milioane de dolari va creste in fiecare an cu circa 8%, iar a celor cu peste 100 de milioane de dolari va spori cu 9,2%.

Aceasta crestere a avutiei bogatilor este sustinuta in economiile dezvoltate in mare parte de evolutia pietelor de capital, in timp ce pentru tarile in dezvoltae principalele motoare sunt avansul economic si economisirea.