"Ceea ce traim astazi este ceva ce va continua sa ne preocupe in anii ce vor urma, sa ne schimbe, si dorim ca schimbarea sa fie una pozitiva si credem ca vom putea reusi acest lucru", a declarat Merkel.

Invocand un sfarsit de saptamana "impresionant si emotionant", in care circa 20.000 de refugiati, in special sirieni, au ajuns in Germania, cancelarul si-a exprimat satisfactia in legatura cu faptul ca Germania "a devenit tara cu care oamenii asociaza speranta, ceea ce este extrem de pretios daca e sa privim istoria noastra".

Exprimandu-si convingerea ca Germania va putea sa-i primeasca si sa-i integreze pe refugiatii care au ajuns cu miile in aceasta tara, Merkel a indemnat, totodata, la un "efort al Uniunii Europene".

Merkel, Sigmar Gabriel si presedintele celui de-al treilea partid ce formeaza coalitia aflata la putere la Berlin, bavarezul Horst Seehofer, au convenit in noaptea trecuta asupra unui nou ajutor financiar de 6 miliarde euro, destinat primirii si integrarii de refugiati, dintre care 3 miliarde vor fi alocate landurilor si comunelor. 

Berlinul doreste totodata sa accelereze procedurile de examinare a cererilor de azil, sa revizuiasca sistemul de alocatii acordate solicitantilor de azil si sa-si orienteze bugetul de asistenta spre prevenirea imigratiei.