Ministrii de finante si sefii bancilor din primele 20 de economii ale lumii se intalnesc in Turcia. Pe agenda, criza burselor si cea a imigrantilor
Ministrii de Finante si guvernatorii bancilor centrale din G20, grupul economiilor dezvoltate si marile economii emergente, se reunesc vineri si sambata la Ankara
Reuniunea are ca scop incercarea de a calma pietele afectate de incetinirea economiei chineze si volatilitatea crescuta de pe pietele bursiere din a doua economie a lumii, informeaza AFP si Reuters.
La precedenta lor reuniune, din luna aprilie a acestui an, ministrii de Finante si guvernatorii bancilor centrale din G20 si-au exprimat un usor optimism fata de situatia economiei mondiale, apreciind ca 'surprizele neplacute s-au redus'. Cel mai probabil concluziile exprimate sambata la finalul reuniunii de la Ankara vor fi diferite.
Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a avertizat deja ca in 2015 ritmul de crestere al economiei mondiale va fi mai slab decat se preconiza anterior. In luna iulie a acestui an, FMI prognoza ca in 2015 economia mondiala va inregistra o crestere de 3,3%, usor mai mica fata de avansul de 3,4% inregistrat anul trecut.
De asemenea, la summitul de la Ankara, ministrii de Finante si guvernatorii bancilor centrale din G20 nu vor putea evita subiectul crizei refugiatilor din Europa. Subiectul este unul important pentru Turcia, tara care a primit peste doua milioane de refugiati din Siria in ultimii patru ani la un cost de peste 6,5 miliarde de dolari. 'Credem ca este de datoria noastra in calitate de tara care detine presedintia G20 in 2015 sa facem un apel catre comunitatea internationala pentru a lua masuri pentru demnitatea umana', a declarat joi ministrul Muncii din Turcia, Ahmet Erdem.
Urmatoarea reuniune a ministrilor de Finante si guvernatorilor bancilor centrale din G20 va avea loc in 2016 in China si, potrivit zvonurilor, in 2017 in Germania.