Ambasadorul Romaniei in Canada: Nu putem ratifica Tratatul UE-Canada cu usurinta. Romanii trebuie sa aiba acces liber in aceasta tara, ca toti europenii
Bucurestiul nu poate ratifica cu usurinta Tratatul de liber schimb UE-Canada, atat timp cat oamenii de afaceri romani nu au acces liber in aceasa tara la fel ca ceilalti cetateni europeni, a declarat ambasadorul Romaniei in Canada, Maria Ligor, precizand ca partea canadiana a inteles acest mesaj, scrie Mediafax.
Ambasadorul Romaniei in Canada, Maria Ligor, a spus ca in ultimul an si jumatate Bucurestiul si Ottawa au inceput "o perioada de negocieri si convorbiri ceva mai intense" in ceea ce priveste dosarul vizelor pentru cetatenii romani, care se coreleaza cu cadrul relatiei dintre UE si Canada.
"Nu este doar un interes sau obiectiv al partii romane, este un obiectiv pe care si-l insuseste si si-l asuma ca atare si UE. Fie ca vorbim despre introducerea unor reglementari privind reciprocitatea in materie de vize intre UE si restul statelor, statele terte, fie ca vorbim de oportunitati care se creeaza intr-un acord foarte important, un acord comercial intre UE si Canada", a precizat diplomatul roman, citat de Mediafax.
"Acordul de liber schimb va avea un impact economic foarte important, vorbim de zeci de miliarde de euro castiguri de ambele parti. Prin urmare, o miza foarte importanta. Or, noi, dinspre Bucuresti, consideram ca nu putem sa ratificam cu usuruinta un asemenea acord cata vreme comunitatea noastra de afaceri nu poate sa participe la aceste noi oportunitati in conditii egale cu toti ceilalti cetateni europeni. si asta inseamna, de fapt, conditii de acces liber in Canada, ca toti ceilalti europeni", considera Ligor, exprimandu-si optimismul fata de rezolvarea problemei vizelor "intr-un orizont de timp mediu".
Referitor la afirmatia ministrului Titus Corlatean, care a precizat, anul trecut, ca Parlamentul roman ar putea sa nu ratifice Acordul Canada-UE daca nu sunt eliminate vizele pentru romani, Maria Ligor apreciaza ca acesta a fost "un mesaj foarte important, bine cantarit si trimis ca atare partii canadiene care l-a inteles foarte bine". "Daca vreti, a fost si un indemn sa discutam mai aplecat, mai aprofundat pe chestiunile asociate acestui acord", a afirmat ambasadorul Romaniei la Ottawa.
Maria Ligor sustine ca nu poate fi "localizata o problema" in dosarul vizelor, dar ca acesta a fost corelat de partea canadiana "cu anumite complicatii in ceea ce priveste politica lor in materie de azil".
"Cel putin guvernul actual de la Ottawa a considerat-o putin permisiva si ingaduitoare, in sensul ca putea sa atraga solicitanti de azil care nu neaparat aveau o situatie care sa-i califice pentru asistenta si statutul de refugiat. si atunci au initiat o reforma a acestei politici. Iar aceasta reforma a luat timp pana s-a aprobat, pana cand s-a spus in practica si, din acest punct de vedere, au temporizat deschiderea catre Romania, din cauza lipsei de date privind efectele acestei reforme a politicii de imigrantie. Au nevoie inca sa-si evalueze rezultatele, impactul modificarilor pe care le-au adus politicii de vize. Practic, au introdus conditii mai restrictive in privinta acordarii azilului pentru cei care provin din tari considerate sigure, cum sunt tarile europene", a explicat diplomatul roman.
Despre romanii din Canada (in jur de 200.000), ambasadorul spune ca sunt "la fel ca toata lumea". "Nu cred ca se poate vorbi despre un profil care sa iasa in evidenta in Canada. Cei mai multi sunt cu dubla cetatenie. Sunt cetateni canadieni, dar care isi pastreaza si cetatenia romana, asa cum fac majoritatea canadienilor. Natiunea canadiana este o natiune de sinteze, care isi gaseste radacini in populatiile de pe tot Globul", a precizat Maria Ligor.
Pe acelasi subiect: