Aparatele de vanatoare au lansat bombe asupra bateriilor de rachete, superbombardierul invizibil B2 al americanilor a ras aerodromurile si aparatele de zbor libiene, iar rachetele Tomahawk au completat loviturile chirurgicale ale bombelor asupra sistemelor sol-aer.

Acestea au fost lansate din Mediterana, de pe distrugatoarele si submarinele britanice sau americane.

Asistam la doua premiere in cazul acestui razboi: este o operatiune a catorva membri NATO, fara sa aiba aprobarea unanima a tuturor tarilor din alianta. Franta a anuntat ca ataca Libia in baza rezolutiei ONU si nu ca ar fi o tara NATO, amenintata de Kadhafi, asa ca Romania nu este obligata sa participe activ in razboi.

Este tot pentru prima data cand intr-un conflict pornit de Vest in Orient participa activ si state musulmane. Qatarul si Emiratele Arabe Unite pun la dispozitie avioane de vanatoare ultramoderne, militari scoliti de americani si logistica.

Ce urmeaza? Odata obtinuta siguranta aeriana tintele vor fi centrele libiene de comanda, bazele radar, centrele de comunicatii terestre si prin satelit, dar si retelele de electricitate, sau depozitele de munitie si carburant.

In timp ce peste nordul Libiei ploua cu bombe si rachete lansate de coalitia internationala, inamicul public numarul unu tuna si fulgera in stilul caracteristic.

"Va promitem un razboi lung!", avertizeaza Kadhafi

Sfidator, Moammar Kadhafi a avertizat ca nu ii va lasa niciodata pe "cruciati sa profite de petrolul Libiei". Si asta cu toate ca Libia incepe sa fie brazdata de cicatricile bombardamentelor.

Semn ca haosul stapineste in tara, echipajul unui remorcher italian compus a fost retinut astazi in portul Tripoli de indivizi inarmati.

In ultimele ore, Moammar Kadhafi a intervenit telefonic la televiziunea de stat de doua ori ca sa profereze blesteme impotriva celor pe care ii numeste "teroristi, barbari si monstri".

"Noi vom fi victoriosi. O sa invingem in numele poporului. Noi il avem pe Allah de partea noastra. Voi il aveti pe Diavol alaturi de voi. Va promitem un razboi lung pentru ca noi avem o rabdare fara limite si o credinta profunda", a transmis Moammar Kadhafi fortelor aliate.

In lumea reala, si nu cea plasmuita de fantezia lui Kadhafi, operatiunea militara occidentala a fost insa intampinata cu urale si claxoane in orasele din estul Libiei. Pe de alta parte, civilii innebuniti de spaima de a fi prinsi intre focuri fug disperati din Benghazi.

Inainte de declansarea revoltelor, Libia dispunea teoretic de 100.000 de militari, artilerie grea, tancuri, avioane de vinatoare si o mica forta navala.

In prezent, colonelul poate conta pe maximum 12.000 de oameni, ce-i drept bine antrenati. Exista insa temeri cu privire la stocurile de gaze chimice, pe care Kadhafi le-ar tine intr-un loc secret in desert.