Cetăţenii cu drept de vot din Uniunea Europeană aleg, în perioada 23-26 mai, viitorul Parlament European, primul pas dintr-un proces care va schimba conducerea principalelor instituţii ale UE în cursul acestui an.

Primii dintre cei 427 de milioane de alegători europeni care se prezintă la vot sunt britanicii şi olandezii, care vor face acest lucru joi, 23 mai.

De ce votează britanicii la europarlamentare, în ciuda Brexit

Regatul Unit nu ar fi trebuit să participe la acest vot, dar este obligat întrucât Brexitul a fost amânat. Nu este aşteptat niciun exit-poll în Regatul Unit, dar în Olanda va fi difuzat unul la ora locală 21:00 (22:00 ora României). Rezultatele oficiale vor fi anunţate doar în seara zilei de duminică, 26 mai.

Este posibil ca europarlamentarii aleşi joi de britanici să nu petreacă nicio secundă în Parlamentul European. O altă variantă ar fi ca ei să participe la noua sesiune între 2 şi 25 iulie, iar apoi să nu mai revină în PE. Durata efectivă a mandatului lor va depinde de momentul în care Regatul Unit iese efectiv din UE - iar dacă acest lucru se va întâmpla înainte de 2 iulie, nu vor merge nici măcar o clipă în forul european.

Liderii UE au insistat ca Marea Britanie să participe la alegerile europarlamentare. Şi asta pentru că, în cazul revocării Brexit sau unui al doilea referendum care să decidă ca Regatul să rămână în UE, instituţiile comunitare ar fi invalidate dacă britanicii nu ar vota la europarlamentare, deoarece s-ar încălca dreptul lor la reprezentare în calitate de cetăţeni comunitari.

Citește continuarea pe www.stirileprotv.ro.