Democrati din cadrul Comisiei pentru Servicii financiare a Camerei au anuntat miercuri ca i-au trimis marti o scrisoare CEO-ului Deutsche Bank John Cryan prin care-i cer detalii din evaluari interne, cu scopul de a stabili daca imprumuturi pe care Trump le-a facut pentru afacerea sa imobiliara au fost sustinute de Guvernul rus.

Congresemnii cer totodata informatii despre un sistem de ”tranzactionare in oglinda” care a permis iesirea a zece miliarde de dolari din Rusia.

”Congresul nu stie in continuare daca imprumuturile acordate de Deutsche Bank presedintelui Trump au fost garantate de Guvernul rus sau daca au vreo legatura cu Rusia”, spun democratii in aceasta scrisoare.

Este critic sa furnizati acestei Comisiei informatiile necesare, pentru ca sa evalueze amploarea, constatarile si concluziile evaluarilor dumneavoastra interne”, subliniaza ei.

Democratii au cerut aceste documente bancii, insa nu o pot obliga sa li le predea. Comisia are puterea sa ceara documentele prin citatie, insa este necesara o cooperare din partea republicanilor, majoritari in Comisie, in contextul in care detin controlul asupra Camerei.

Niciun republican nu a semnat aceasta scrisoare de solicitare de informatii.

Citand dezvaluiri de presa, democratii indeamna banca sa predea orice documente legate de evaluari interne ale conturilor personale ale lui Trump la aceasta banca.

Ei au indemnar totodata Deutsche Bank sa recunoasca in mod public faptul ca a examinat atat sistemul ”tranzactiilor in oglinda”, cat si conturile lui Trump.

Tranzactionarea in oglinda implica achizitionarea de actiuni, de exemplu in ruble, la Moscova, iar alte parti implicate vand aceleasi actiuni imediat dupa aceea printr-o filiala a bancii de la Londra.

De asemenea, ei indeamna banca sa numeasca un auditor independent care sa verifice rezultatele evaluarilor, subliniind ca ar trebui sa fie predate Congresului ”cat mai rapid posibil”.

Un purtator de cuvant al Deutsche Bank, Renee Calabro, a refuzat sa comenteze in legatura cu acest subiect.

Comisia adreseaza aceasta solicitare bancii germane in contextul in care Trump este vizat intr-un amplu scandal cu privire la anchete FBI si ale Congresului cu privire la o implicare a Rusiei in alegerile prezidentiale americane din 2016 si la o eventuala complicitate intre Moscova si echipa de campanie a lui Trump.

Moscova a negat aceste acuzatii, iar Trump a negat orice complicitate.