Miercuri, BNR a afisat un curs de 4,5429 lei/euro.

Deprecierea leului a fost generata in principal de tendinta euro de apreciere in fata celorlalte monede, dupa anuntarea rezultatelor alegerilor din Olanda, care au indicat infrangerea euroscepticilor condusi de Geert Wilders.

Euro s-a intarit semnificativ si in fata dolarului american, fiind cotat pe pietele internationale cu 1,0725 dolari joi la ora 13.15, ora Romaniei.

In raport cu leul, dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 4,2781 lei la 4,2454 lei.

Dolarul SUA este moneda de referinta pe plan international pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americana.

Totodata, cursul francului elvetian a crescut la 4,2506 lei, de la 4,2388 lei.

Actiunile europene, la cel mai ridicat nivel din ultimele 15 luni

Actiunile marilor companii europene au crescut joi la cel mai ridicat nivel din ultimele 15 luni, dupa ce Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite a majorat dobanzile, iar rezultatul alegerilor din Olanda a calmat temerile investitorilor legate de riscurile populismului, transmite Bloomberg.

Indicele Stoxx Europe 600 este in urcare cu 0,6%, la cel mai ridicat nivel de dupa decembrie 2015.

Bursele au crescut la nivel mondial dupa ce Fed a remarcat soliditatea economiei americane, afirmand ca intentioneaza sa continue politica monetara relaxata pentru o perioada de timp.

Indicele olandez AEX a urcat cu 0,9% si se indreapta spre cel mai ridicat nivel consemnat la inchiderea bursei dupa decembrie 2007.

Investitorii au fost preocupati de incertitudinile politice in acest an, in conditiile in care si in Franta vor avea loc alegeri prezidentiale, in aprilie si mai.

Intre cele mai active actiuni se afla cele ale Lufthansa, care au crescut cu 5,5%. Operatorul aerian german a anuntat ca veniturile din 2017 vor fi semnificativ mai mari fata de cele din 2016.

Actiunile Renault au scazut cu 4,8%, dupa ce presa franceza a relatat ca autoritatea de reglementare a sectorului auto a constatat ca producatorul de automobile a inselat clientii in privinta emisiilor poluante ale vehiculelor, iar conducerea a fost implicata.

Renault sustine ca nu a incalcat standardele europene sau nationale referitoare la emisii si ca automobilele sale nu sunt echipate cu softuri ilegale.

Indicele londonez FTSE 100 este in crestere cu 0,9%, DAX al bursei din Frankfurt cu 1,1%, iar CAC 40 cu 0,92%. Indicele italian FTSE MIB avanseaza cu 1,65%, iar IBEX 35 al bursei din Madrid cu 1,68%.

Actiunile si obligatiunile cresc la nivel global, dupa ce Rezerva Federala a SUA a majorat dobanzile. Dolarul se stabilizeaza dupa scaderile de miercuri

Actiunile si obligatiunile sunt in crestere joi, la nivel international, dupa ce Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite a marit dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale si a semnalat ca va efectua inca doua majorari in acest an, in timp ce Banca Japoniei a decis sa nu isi modifice politica monetara, relateaza Bloomberg, preluat de News.ro.

Decizia Fed de a majora dobanda overnight cu 0,25 puncte procentuale, la un interval de 0,75%-1% marcheaza un pas convingator al eforturilor bancii centrale de normalizare a politicii monetare.

Cresterile cotatiilor la bursele asiatice, de la Seul pana la Jakarta, au urcat indicele MSCI Asia Pacific cu 1,4%, la cel mai ridicat nivel de la jumatatea anului 2015, dupa ce indicele american S&P 500 a crescut cel mai mult din ultimele doua saptamani.

Actiunile din Hong Kong si-au mentinut cresterile, ca urmare a majorarii dobanzilor de catre Banca Chinei.

Yenul este in urcare, sustinut de mentinerea neschimbata a dobanzilor in Japonia.

Randamentul titlurilor americane de Trezorerie pe termen de 10 ani s-a mentinut sub nivelul de 2,5%, in timp ce preturile aurului si petrolului au crescut.

Indicele japonez Topix a crescut cu 0,1%. La Hong Kong, indicele Hang Seng a avansat cu 1,5%.

Contractele futures pentru indicele american S&P 500 sunt in urcare cu 0,2%. Indicele Bloomberg al dolarului este in scadere cu 0,1%, dupa un declin de 1,3% consemnat miercuri.

In Europa, contractele pentru indicele Stoxx Europe 600 avanseaza cu 0,4%. Investitorii au reactionat si la datele economice si evolutiile din politca europeana.

Euro a atins miercuri maximul ultimei luni, dupa victoria facila in Olanda a liberalilor condusi de premierul Mark Rutte. Moneda european este in urcare cu 0,1%, la 1,0740 dolari pe unitate, dupa un avans de 1,2% inregistrat miercuri.

In SUA, presedintele Fed, Janet Yellen, a afirmat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca ”mesajul simplu este ca economia merge bine”.

Investitorii au anticipat masura Fed, iar randamentele titlurilor Trezoreriei au crescut in ton cu dolarul, pe baza speculatiilor ca banca centrala ar putea semnala un ritm mai rapid de inasprire a politicii monetare. Tendintele s-au inversat insa miercuri seara, dupa ce Fed a indicat ca va continua sa tina inflaaia sub control.

”Fed a facut un lucru bun semnaland ca va mari dobanzile fara sa distruga pietele de capital”, a spus Norihiro Fujito, analist la Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

La cateva ore dupa decizia Fed, Banca Japoniei a anuntat ca isi mentine politica monetara, accentuand divergenta fata de strategia bancii centrale americane.

In China in schimb, banca centrala a marit costurile de imprumut, prin majorarea dobanzii aplicate operatiunilor pe piata deschisa si pentru facilitatea de imprumut pe termen mediu.