Dolarul american a inregistrat, joi, un nou maxim istoric in raport cu leul romanesc, Banca Nationala a Romaniei (BNR) anuntand un curs de 4,3146 lei/dolar, in crestere cu 6,98 bani (1,64%) fata de cotatia de miercuri de 4,2448 lei/dolar.

Rezerva Federala a SUA (Fed), care s-a reunit miercuri pentru prima data de la alegerea lui Donald Trump in functia de presedinte, a decis un nou pas spre normalizarea politicii monetare, majorand la un interval cuprins intre 0,50% si 0,75% dobanda de politica monetara.

Aceasta este cea de a doua majorare a costului creditului adoptata de Fed in ultimii zece ani, dupa o prima majorare in urma cu exact un an.

Precedentul maxim istoric atins de dolar la BNR a fost in saptamanile de dupa alegerea lui Donald Trump in functia de presedinte al SUA, cand moneda americana a atins valoarea de 4,2659 lei.

Dolarul este cotat indirect pe piata din Romania, prin raportare la paritatea euro/dolar, insa aprecierea monedei americane va scumpi si la noi marfurile importate din afara UE, cum ar fi carburantii, gazul, electronicele si electrocasnicele sau citricele.

De altfel, in perioada urmatoare, sunt asteptate scumpiri ale carburantilor, pe de o parte dupa intarirea dolarului, iar pe de alta parte ca urmare a cresterii pretului petrolului, incurajat de decizia statelor OPEC de a reduce productia

In aceeasi sedinta, leul s-a depreciat si in raport cu euro, iar BNR a anuntat un curs de 4,5202 lei/euro, in urcare cu 0,35 bani (+0,08%) fata de cotatia de miercuri, cand referinta a fost stabilita la 4,5167 lei/euro

Totodata, francul elvetian s-a apreciat joi in fata leului, iar Banca Nationala a publicat un curs de 4,2015 lei/franc, cu 0,19 bani (+0,05%) peste cel de miercuri, cand moneda elvetiana valora 4,1996 lei.

In schimb, gramul de aur s-a ieftinit joi cu 1,6 lei (-1%), pana la 156,9583 lei, fata de valoarea de 158,5547 lei anuntata miercuri.