Marti, indicele ASE al Bursei de la Atena a inchis la cel mai redus nivel din septembrie 2012, dupa ce luni a ajuns la cel mai scazut nivel inregistrat vreodata. 

Miercuri, actiunile Piraeus Bank si Alpha Bank AE inregistrau un declin de aproape 30%, nivelul maxim permis de Bursa din Grecia, in timp ce titlurile Eurobank Ergasias au scazut cu 15%.

In schimb actiunile National Bank of Greece au urcat cu 2,3%, dupa ce in ultimele doua zile au scazut cu 50%.

Si indicele principal ASE inregistra miercuri un declin de 1,4%, la 651,02 puncte. 

Banca Centrala Europeana a decis sa deruleze noi teste de stres in randul bancilor elene pentru a sti cu exactitate care este necesarul lor de capital si pentru a decide viitoarea strategie referitoare la creditorii din Grecia.

Conform deciziei adoptate la recentul summit al liderilor zonei euro, sistemul bancar elen va primi fonduri de 10 - 25 miliarde de euro pentru recapitalizare. 

Bursa de Valori de la Atena a fost redeschisa luni, dupa cinci saptamani in care activitatea a fost suspendata. A fost cea mai indelungata perioada din anii '70 in care activitatea pietei bursiere a fost oprita.

Valoarea depozitelor bancare din Grecia este in crestere dupa atenuarea restrictiilor asupra miscarilor de capital, deoarece creditorii se pregatesc de recapitalizare, in urma declinului economiei si a majorarii creditelor neperformante, a declarat pentru Bloomberg un oficial al Bancii Centrale a Greciei. 

Bancile grecesti si-au redeschis portile pe 20 iulie. Limita maxima a fondurilor care pot fi retrase de la bancomat este fixata la 420 de euro pe saptamana, in loc de 60 de euro pe zi cum a fost stabilit initial, pentru a evita formarea de cozi la ATM-uri. 

De la redeschiderea bancilor, valoarea depozitelor a crescut cu aproximativ un miliard de euro (1,1 miliarde de dolari), sustine oficialul. 

Recapitalizarea bancilor elene este pe ordinea de zi a discutiilor dintre reprezentantii Ministerului de Finante de la Atena si cei ai creditorilor internationali. 

Recent, agentia de evaluare financiara Moody's estima ca, indiferent daca autoritatile de la Atena vor ajunge sau nu la un acord cu creditorii internationali, bancile grecesti vor avea nevoie de recapitalizare, iar Banca Centrala Europeana va continua sa joace un rol important in calitate de creditor si furnizor de lichiditate. 

Cele patru mari banci grecesti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank - sunt prezente si pe piata din Romania