Titlurile Piraeus Bank, National Bank of Greece, Alpha Bank si Eurobank inregistrau luni dimineata un recul in jur de 30%, nivelul maxim permis de Bursa din Grecia. 

"Situatia pietei bursiere elene se va inrautati semnificativ inainte sa arate semne de redresare. Exista probleme critice care trebuie rezolvate", a apreciat analistul Luca Paolini, de la Pictet Asset Management, in Londra. 

Traderii din Grecia pot achizitiona actiuni, bonduri si derivate financiare doar cu fonduri transferate din strainatate, cu numerar. Restrictiile nu se aplica investitorilor straini care au fost activi pe piata inainte de inchiderea bursei, in 29 iunie.

Bursa de la Atena a deschis luni in scadere, cu aproape 23%, dupa cinci saptamani in care activitatea a fost suspendata.

Decizia a fost luata in urma intalnirii dintre ministrii eleni ai finantelor si economiei si reprezentantii creditorilor internationali (UE, BCE, FMI) si fondul de salvare al zonei euro.

Luni, la Athens Stock Market, va fi permisa, cu unele restrictii, achizitionarea de actiuni.

Capitalul va trebui adus in Grecia din strainatate sau va fi in numerar, a anuntat ministrul elen de Finante, Euclid Tsakalotos.

Tranzactiile cu actiuni la Bursa de Valori de la Atena au fost suspendate in 29 iunie, cand Guvernul a inchis bancile si a impus restrictii asupra miscarilor de capital, in contextul retragerilor masive de fonduri din banci de catre deponentii ingrijorati de intreruperea discutiilor dintre Grecia si creditorii sai internationali.

Bancile grecesti si-au redeschis portile pe 20 iulie, dar restrictiile asupra miscarilor de capital au ramas in vigoare, cu unele relaxari. Limita maxima a fondurilor care pot fi retrase de la bancomat este de420 de euro pe saptamana.

Initial, s-a scris ca Bursa ar putea fi redeschisa inca de la jumatatea lunii iulie, insa autoritatile elene au vrut mai mult timp pentru a finaliza conditiile necesare redeschiderii, fiind asteptate si indicatiile BCE.

Creditorii se asteapta la un declin al PIB-ului Greciei de pana la 3,3% in 2015, a anuntat recent presa elena. 

Reprezentantii UE, BCE, ESM si FMI negociaza cu autoritatile de la Atena conditiile pentru acordarea celui de-al treilea pachet de asistenta financiara, in valoare de pana la 86 miliarde de euro. Negocierile tehnice sunt asteptate sa se finalizeze pe 12 august, iar acordul final pana pe 18 august.