Decizia de reducere a importurilor vine în încercarea Washingtonului de stimulare a mineritului intern şi a energiei nucleare, transmite Reuters, preluată de News.ro.

Cele două părţi au iniţiat un amendament la o lege din 1992 referitoare la prevenirea dumpingului, prelungind acordul până în anul 2040, dar reducând cantitatea de uraniu importată de SUA din Rusia pentru înbogăţire de la 20% la 15%, începând din 2028.

”Dacă va fi finalizat, acest acord va contribui la restaurarea avantajului Americii în energia nucleară şi va proteja industria locală de uraniul rusesc”, a declarat secretarul pentru Comerţ Wilbur Ross.

Proiectul de amendament a fost una dintre recomandările făcute de Grupul de Lucru pentru Combustibil Nuclear, un organism inter-agenţii, pentru a răspunde îngrijorărilor existe la Washington că Statele Unite au cedat poziţia de lider mondial în domeniul etehnologiei nucleare şi pentru a susţine producătorii locali de energie nucleară şi activităţile extractive de uraniu, care suferă de lipsa investiţiilor.

Amendamentul permite companiilor americane care au contracte de achiziţii de uraniu cu Rusia să le menţină intacte.

Departamentul pentru Comerţ intenţionează să finalizeze amendamentul până pe 5 octombrie.