Accesul de furie al presedintelui Comisiei Europene, care a afirmat ca-i pasa de oamenii din Grecia, dar nu de guvernul ei, este in contrast puternic cu eforturile sale anterioare de a se arata prieten cu premierul novice de stanga in cursul negocierilor dificile.    

"Nu-mi pasa de guvernul grec", a declarat Juncker. "Dar imi pasa de poporul grec, in special de cei mai saraci".    

"Eu nu sunt in favoarea, prim-ministrul stie, nu sunt in favoarea cresterii TVA la medicamente si electricitate. Cred ca acest lucru ar fi o greseala majora", a adaugat el, repetand pentru a accentua: "Si prim-ministrul stie asta".    

"Dezbaterea in Grecia si in afara ei ar fi mai simpla daca guvernul grec ar spune exact ceea ce Comisia intr-adevar propune", a continuat Juncker.

"Ii acuz pe greci ca spun lucruri publicului grec care nu sunt in concordanta cu ceea ce i-am spus prim-ministrului grec".    

Juncker a precizat ca nu a mai vorbit cu Tsipras de duminica noapte, "cand am decis sa opresc negocierile deoarece, avand in vedere pozitia greaca, nu duc nicaieri".  

In timp ce Grecia se lupta sa evite incapacitatea de plata in doua saptamani, ce i-ar putea ameninta statutul de membru al zonei euro, Tsipras a tunat si fulgerat in fata aliatilor sai parlamentari, contra creditorilor UE si FMI, spunand ca acestia cer taierea pensiilor si cresteri fiscale pentru "a umili nu numai guvernul grec, dar si intreg poporul".    

Printre propunerile creditorilor, a spus el, este o crestere de 10% a TVA-ului pe electricitate. Alti ministri au criticat sugestiile pentru cresterea brusca a TVA la medicamente.    

Juncker a mai spus ca Grecia ar trebui sa accepte un acord ce ar debloca 35 de miliarde de euro pentru investitii. Si el a sugerat inlocuirea cresterii TVA cu alte masuri, inclusiv reducerea cheltuielilor de aparare.    

Saptamana trecuta, Juncker, fost premier luxemburghez, si-a exprimat clar deziluzia fata de Tsipras si temerile pentru moneda unica europeana, aminteste Reuters.    

"Pentru a ramane prieteni, unul dintre noi trebuie sa respecte anumite reguli minime... Am incercat mereu sa construiesc poduri. Dar inca astept ca Grecia sa construiasca partea ei din pod", a conchis Juncker.

SUA cer Greciei sa evite scufundarea economiei mondiale in "incertitudine"

Statele Unite au cerut marti Greciei sa ia o "initiativa serioasa" pentru a ajunge la un compromis cu creditorii sai si evita scufundarea economiei mondiale in "incertitudine", a declarat secretarul Trezoreriei, Jacob Lew, care a discutat la telefon cu Tsipras, informeaza AFP. 

"Incapacitatea de a ajunge la un acord ar crea dificultati imediate pentru Grecia si o incertitudine generala pentru Europa si economia mondiala", a adaugat Lew.

Trezoreria americana pare astfel sa puna in primul rand toata presiunea asupra Atenei, in timp ce FMI a cerut de asemenea europenilor sa ia "decizii dificile" pentru a ajunge la un acord. 

Sub unda verde a creditorilor, Grecia ar putea intra in incapacitatea de a rambursa FMI 1,5 miliarde de euro pana la sfarsitul lunii iunie, cu riscul de a zgudui din nou zona euro si pietele.

Si BCE trage Grecia de maneca: bancile ar avea probleme daca tara intra in incapacitate de plata

Klaas Knot, membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene, a declarat marti in Parlamentul olandez ca bancile grecesti sunt solvabile si pot face fata la un anumit nivel de stres, dar ar avea probleme daca guvernul grec ar intra in incapacitate de plata.

Knot, si guvernator al Bancii Nationale a Olandei, i-a informat pe olandezi ca in situatia unui default obligatiunile bancilor grecesti nu mai pot fi acceptate drept garantii pentru creditele oferite de BCE.

Bancile grecesti detin o mare parte din obligatiunile guvernamentale si "acest lucru ar deveni mai problematic in momentul in care ar avea loc efectiv un default", a explicat Klaas Knot. 

Vestea noului esecu al negocierilor i-a determinat pe investitori sa vanda masiv obligatiuni si actiuni grecesti astfel ca marti bursele europene au atins, pentru scurt timp, cel mai scazut nivel din ultimele patru luni. 

Knot a refuzat sa faca orice speculatii cu privire la ce ar insemna o intrare in incapacitate de plata, apreciind doar ca s-ar putea intampla mai multe lucruri.

"Atata timp cat incapacitatea de plata nu se materializeze si atat timp cat exista sansa unui acord intre creditori si Grecia care sa evite intrarea in incapacitate de plata, garantiile vor fi evaluate la valoarea normala", a spus el.

Noi intalniri intre Grecia si creditorii sai sunt prevazute pentru joi in cadrul Eurogrupului, reuniune a ministrilor de Finante ai zonei euro, in prezenta directorului general al FMI, Christine Lagarde.