Decizia Fitch vine ca urmare a efectelor negative semnificative ale pandemiei cu coronavirus (COVID-19) şi a creşterii nivelului datoriei publice, în urma măsurilor de sprijinire a economiei adoptate de autorităţile de la Tokyo.

Atribuirea unei perspective negative ar putea duce la o retrogradare a țării. "Pandemia a provocat în Japonia un declin major al economiei, în pofida succesului anterior al ţinerii sub control al virusului", se arată în comunicatul Fitch, potrivit Agerpres.

A treia economie mondială ar urma să se contracte cu 5% în 2020 şi să crească cu 3,2% în 2021, previzionează agenţia de rating.

Măsurile de sprijin fiscal adoptate de autorităţile de la Tokyo şi aşteptata redresare a cererii externe ar trebui să ajute economia să revină pe creştere în a doua parte a acestui an. Dar creşterea deficitului în 2020 şi în 2021 va duce la majorarea semnificativă a datoriei publice, avertizează Fitch.

Guvernul japonez a adoptat un pachet de stimulente în valoare de 2.200 miliarde de dolari ca răspuns la pandemia de coronavirus, dar analiştii susţin că nivelul ridicat al datoriei publice constrânge capacitatea autorităţilor de a intensifica cheltuielile pentru stimularea avansului economiei.

Luna trecută, agenţia de evaluare financiară S&P Global a înrăutăţi perspectiva ratingului Japoniei de la pozitivă la stabilă.